Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi kallar in all vår expertis"

Publicerad: 6 maj 2009, 08:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

PTS inleder en granskning av Comhem efter gårdagens massiva avbrott. Comhem genomför även en egen utredning för att undersöka hur ett blixtnedslag kunde slå ut 800.000 kunders telefon, internet och tv.


Comhems kunder utgör cirka 40 procent, eller 1,76 miljoner, av Sveriges hushåll. I går kväll var 800.000 av dessa under flera timmar utan telefon, internet och tv.

Anledningen var ett blixtnedslag som orsakade en kraftig strömspik som i sin tur slog ut nätet. Även www.comhem.se och bolagets kundservice drabbades av problemen. Enligt Sveriges Radio ska avbrottet nu granskas av kommunikationsmyndigheten PTS.

- Om det är så att 500.000 kunder är drabbade under ett par timmar här på kvällen så är det ju ett ovanligt stort avbrott, säger Anders Johansson, chef vid avdelningen för nätsäkerhet, till Sveriges Radios Ekot.

PTS ska utreda om Comhem uppfyllt de krav som finns i Lagen om elektronisk kommunikation vid händelsen.

Comhem har fått skarp kritik i flera medier för att inget backupsystem klarade av att hålla tjänsterna vid liv. Den mediala negativa publiciteten eldades på av det faktum att Champions League-matchen mellan Arsenal och Manchester United gick om intet för Comhem-kunderna.

På bolagets pressavdelning arbetar man nu för högtryck för att få ut Com Hems bild av händelsen till medierna.

- Vi jobbar hårt för att försöka hantera alla mediefrågor som kommer in, säger Maria Stråhle, pressansvarig på Comhem, till Dagensmedia.se.

Hur allvarligt ser ni på avbrottet?

- Vi ser oerhört allvarligt på detta. Det är 800.000 kunder vars telefon, bredband och digital-tv på grund av strömspiken slutade fungera. Vi satte in åtgärder omedelbart för att lösa detta.

Avbrottet började klockan åtta under tisdagskvällen. Enligt Maria Stråhle återvände digital-tvn runt 21:30 och resten av tjänsterna runt 23-tiden.

För att reda ut alla frågetecken tillsatte Comhem under natten en intern utredning av händelsen.

- Vi har kallat in all tillgänglig expertis på området för att kunna lösa detta. Vi ska verkligen gå till botten för att ta reda på hur det kunde ske, och hur vi ska göra för att detta inte ska upprepas, säger Maria Stråhle.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.