Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag12.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Vi är en del av Greenpeace-aktionen"

Publicerad: 6 Maj 2012, 05:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:23

Breivik, Skavlan och SVT:s chefer får sig alla en känga i veckans söndagspanel.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceAnders Behring BreivikShellMTGAlliansenSkavlanVänsterpartietRix FMTV4 NewsTV4Svensson

Titti Schultz, programledare i Morronzoo på Rix FM

Greenpeace-aktivisterna gör allt de kan för att göra livet surt för Shell. Hur långt kan aktivisterna gå innan de själva får badwill?

– Självklart går gränsen vid att någon kommer till skada. Vill man utsätta sig själv för fara är det upp till var och en, men tredje person får inte skadas. Inte ens om det är motparten som är målet för aktionen.

Vänsterpartiet i Malmö firade första maj genom att låta barnen slå med brännbollsträ på piñatas med bilder på partiledarna i Alliansen. Vems bild skulle du vilja slå på?

– Här finns några olika. Skulle kunna slå lite lätt på en bild på Skavlan – kan karln lära sig ställa alla följdfrågor som man bara väntar på. Han släpper också alltid ämnet när det är som intressantast. Kan också slå på SVT:s chefer som tog bort hallåorna, fasen vad tråkigt det blivit i rutan.

I ett större perspektiv och möjligen i terapeutiskt syfte för att lätta min frustration över att inte kunna göra något annat handgripligt skulle jag gärna puckla på ett par piñatas med världens, och framförallt Syriens, diktator/er på.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Nöjer mig med någon av dessa; arbetslöshetssifforna vänder oväntat och snabbt. Lundin Oil drar ner brallorna, tar sitt ansvar och ber om ursäkt för sin offentliga arrogans. Jag vill helst inte höra ett pip till om vädret.

Tomas Carrfors, copywriter på Svensson

Greenpeace-aktivisterna gör allt de kan för att göra livet surt för Shell. Hur långt kan aktivisterna gå innan de själva får badwill?

– Greenpeace har den fantastiska positionen att de kan göra nästan vad de vill eftersom de slåss för en god sak. Sedan jag som sjuåring såg en valslakt på tv och inte kunde sluta gråta, stöttar jag dem helhjärtat. Men om en människa skulle dö under en aktion vore det förstås lite dumt. Eller en sälunge.

Vänsterpartiet i Malmö firade första maj genom att låta barnen slå med brännbollsträ på piñatas som föreställde Alliansens partiledare. Vems bild skulle du vilja slå på?

– Jag tycker inte att man ska slåss över huvud taget. Efter en kränkning jag var med om på ett jobbmöte härom dagen övervägde jag i och för sig att överge den filosofin, åtminstone för en dag. Men överlag tycker jag att det är pinsamt med våld. Såväl fysiskt som verbalt och symboliskt.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– En kampanj från Systembolaget: galna Baroloveckor på systemet! Allt ska bort!

Anna Herdenstam, nyhetsankare TV4 News

Greenpeace-aktivisterna gör allt de kan för att göra livet surt för Shell. Hur långt kan aktivisterna  gå innan de själva får badwill?

– Greenpeace kan nog utan risk för badwill fortsätta att borda fartyg, som isbrytaren Nordica i veckan, om det gäller att stoppa oljeborrning i Arktis eftersom de flesta av oss kan skriva under på den typen av protester. Däremot tror jag att organisationen planka.nu inte är lika älskade av alla som samhällslydigt betalar sin biljett för kollektivtrafiken.

– Men… Så länge vi inom media uppmärksammar aktionerna har de ju nått sina syften. Vi blir en del av själva aktionen, vilket vi ständigt måste ha i åtanke och väga mot nyhetsvärdet i storyn.

Vänsterpartiet i Malmö firade första maj genom att låta barnen slå med brännbollsträ på piñatas som föreställde Alliansens partiledare. Vems bild skulle du vilja slå på?

– Om jag ska bli primitiv - och det blir jag gärna - så vill jag slå på Anders Behring Breivik. Eller ja, en bild av honom. Jag har märkt att jag liksom sugs till direktsändningarna från rättegången i Oslo. Kanske för att jag vill se ett mänskligt drag hos Breivik, kanske för att någon gång upptäcka ett tecken på ånger eller medkänsla för dem vars liv han förstört.

Vad vill du läsa om nästa vecka?

– Anders Behring Breivik bröt ihop i rätten och bad om ursäkt för sina oförlåtliga handlingar.

Rebecka Lindberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.