Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Vem som helst sänder i Public Access TV"

Publicerad: 9 Juli 2002, 04:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Dagens sommarpratare är Håkan Gustafsson, Mediaedge CIA i New York, som tycker att Public Access TV - tv-samhällets version av Speakers Corner - är ett guldkorn värt att notera.


En av de vanligaste fördomarna mot amerikansk tv, och mot amerikaner generellt, bygger på det man ser av Ricky Lake, Jerry Springer och Jenny Jones. Många säger också att tv inte kan bli mycket sämre än så. Det kan det visst ...

De riktiga guldkornen i det amerikanska kulturarvet finns på Public Access TV. Att det är "public access" innebär inte bara att vem som helst får titta, det innebär att vem som helst får sända! Om du drömmer om att ha en egen talkshow, "vill bli nått inom medier, typ" och dessutom äger en videokamera och en soffa är detta något för dig. Det är bara att hyra en halvtimmes sändningstid. Ordspråket att om man inte har något att säga ska man vara tyst, gäller självklart inte.

De som sänder på Public Access är allt från självpåtagna finansiella rådgivare, olika typer av profeter och konspirationsteoretiker. Om du sett Jesus and pals i South Park vet du vad det handlar om. Roligast är förstås talkshowerna, inspelade hemma i vardagsrummet med grannen som gäst och där den huvudsakliga diskussionen handlar om varför grannen ska göra slut med sin kusin. Otroligt festligt! Jag har ingen aning om vad det kostar, men att döma av vad som sänds så kan det inte vara speciellt mycket. Sent på kvällen visar de också hemmaproduktioner med så låg budget att de inte ens har råd att köpa kläder.

Public Access kanalerna är helt enkelt tv-samhällets version av Speakers Corner och eftersom kanalen inte tar ansvar för innehållet inleds varje program med skylten; Viewer discretion advised, vilket i princip betyder att jag själv får bedöma om jag ska titta på det eller inte ... och det känns ju tryggt.

Håkan Gustafsson

hgustafsson@nyc.rr.com

Mer om dagens sommarpratare:

Håkan Gustafsson är medierådgivare på internationella avdelningen på Mediaedge CIA i New York. Innan han flyttade jobbade han bland annat med kunderna Telia, SAS och Pripps på Mediaedge CIA i Stockholm. Håkan är civilekonom och har ett förflutet i läkemedelsindustrin som produktchef på Pharmacia och läkemedelskonsulent på Astra.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.