Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Veckorevyns chefredaktör Linda Öhrn Lernström: "Alla hatar på varandra på Twitter"

Publicerad: 23 Augusti 2014, 05:47
Uppdaterad: 13 Februari 2018, 08:17

Linda Öhrn Lernström byter Veckorevyn mot Mama efter sju år. För Dagens Media berättar hon om sina bästa tips för att lyckas i mediebranschen och om sin värsta näthatare.


Ämnen i artikeln:

Veckorevynmama

22 år gammal fick Linda Öhrn Lernström sitt första jobb som chefredaktör på tjejtidningen Frida. Några år senare bar det iväg till Veckorevyn och nu påbörjar Linda Öhrn Lernström en nytt kapitel i sitt liv då hon tar över som chefredaktör för Mama.

– På ett sätt känns det jättetråkigt eftersom att jag älskar att jobba med alla på Veckorevyn men samtidigt har jag varit där i sju år så det var väl dags att byta jobb, säger Linda Öhrn Lernström till Dagens Media.

För två år sedan fick Linda Öhrn Lernström dottern Bibbi tillsammans med sin man Per Lernström. Att hon i dag är småbarnsmamma gör övergången till Mama lättare, berättar hon.

– Jag är rätt i målgruppen och det känns fantastiskt att få jobba med något där man kan utgå från sig själv och sina vänner. Det gör arbetet lite lättare.

Har du vuxit ifrån Veckorevyn kanske?

– Nej jag känner faktiskt inte det. Jag försöker hela tiden ha örat mot marken och ha koll på vad de yngre sysslar med. Det känns som att jag har haft ett övertag eftersom att jag har haft koll på vad som händer, säger hon och fortsätter:

– Jag kommer att fortsätta försöka ha stenkoll på den yngre målgruppen för annars riskerar man att stå med byxorna nere utan att ha hängt med i utvecklingen. Fast visst, det var väl dags att byta eftersom att jag börjar bli så långt från målgruppen. Å andra sidan var Amelia Adamo chefredaktör för Veckorevyn när hon var i 50-årsåldern.

Finns det något särskilt du tar med dig från Veckorevyn?

– Framför allt omställningen när vi ändrade utgivningen och gick från tvåveckorstidning till månadstidning och lyckades vänta den negativa ekonomiska trenden. Allt jobb vi la ner på att vända försäljningssiffrorna och intäkterna kommer jag att ta med mig.

Vilken var den viktigaste lärdomen du drog under den här tiden?

– Att vara modig och inte fega. Ibland låter man saker gå dåligt och så blir det sämre och sämre. Man måste våga vända på allting tänka helt annorlunda. Som chefredaktör handlar det också om att inte ha för stor prestige i det man gör, våga inse att allt man gör kanske inte är bra och kunna hämta råd och inspiration från andra. Man är inte fullärd bara för att man har haft en tjänst ett antal år.

För drygt ett år sedan valde Linda Öhrn Lernström att pausa sitt Twitter-konto och sluta skriva på mikrobloggen. Anledningen? Hon orkade helt enkelt inte med det.

– För Veckorevyn har Twitter inte känts särskilt nödvändigt så vi har lagt fokus på Instagram istället. När det inte ens var jobbmässigt viktigt kände jag att jag lika gärna kunde låta det vila. Men någon gång kommer jag garanterat att börja igen.

Vad är det du inte gillar med Twitter?

– Jag älskar Twitter men jag kände att jag blev helt sociala medier-stressad och att jag behövde en paus. Man skriver en sak och sen ska folk feltolka och alla hatar på varandra. Det är lite tråkigt. Jag är inte heller en person som vill göra saker halvdant och när jag inte ens skrev en intressant uppdatering i månaden tyckte jag att jag lika gärna kan skita i det.

Hänger svenska journalister för mycket på Twitter?

– Nja, det är ju det man älskar med Twitter, att man kan gå in och få koll på vad som händer. Ofta innan man kan läsa det någon annanstans. Det man däremot tröttnar på är folks ibland obildade analyser och att alla springer på samma grej.

I dagarna lanserade Veckorevyn en kampanj mot näthat tillsammans med organisationen No Hate Speech Movement, #vrnohate.

#Vrnohate är en informationskampanj som bland annat innehåller information om juridik, vad näthat är och hur man behandlar personer på nätet.

Med hjälp av bland annat kampanjfilmer uppmanar tidningen också bloggare att ta bort kränkande kommentarer från sina bloggar. Dessutom ska tidningen hjälpa till att ta fram en policy kring näthat som bloggportaler kan skriva under.

Huvudmålet är att kampanjen ska samla in namnunderskrifter till ett kravbrev som Veckorevyn planerar att lämna in till nästa regering.

– Vi vill att den nya regeringen som tillträder i september ska anställa en internetombudsman. Jag tror att krävs en sådan här kampanj för det är många som inte vet vad en kränkning är, vad som är olagligt och vad man kan anmäla. Det behövs större medvetenhet kring de här frågorna.

Lina Öhrn Lernström berättar att hon själv inte har blivit särskilt utsatt av näthatare. Åtminstone inte utöver de vanliga "otrevliga" mejlen som dimper ner i inkorgen i tid och otid.

– Det är faktiskt bara en gång som jag har blivit riktigt upprörd och ledsen. Det var en man som skrev ett väldigt obehagligt och kränkande mejl till mig. Han skrev under med för och efternamn och när jag kollade upp honom visade det sig att det var en tvåbarnspappa från Sigtuna. Jag funderade på vad han fick ut av att mejla mig, för det var verkligen psykiskt. Men det är den enda gången jag har tagit åt mig. Att folk kommenterar mitt utseende är ingenting jag bryr mig om.

Hur hanterade du det?

– Jag blev jätteupprörd för han tryckte på punkter som fick mig att känna mig som en idiot. Han gjorde sig så otroligt löjlig över mig och fördummade mig. Jag tänkte  först skicka ett svar men sen kände jag att han inte var värd det, så jag gjorde ingenting faktiskt. Jag tror att jag har kvar mejlet som minne.

Man blir alltid lika förvånad när man ser vem det är som faktiskt sitter och skickar den där typen av mejl.

– Ja. Jag tror inte att folk som näthatar är ondare eller elakare än andra. Däremot så skyddar man sig bakom skärmen. Det är så otroligt lätt att vara elak och kränka andra när man är på nätet för man tror att det inte är den riktiga världen. Jag blev helt bestört när jag hörde Kakan Hermansson berätta om allt hat hon får. Det är ju helt sjukt.

Du blev chefredaktör som 22-åring, har du något tips till de som är unga i mediebranschen i dag?

– Det absolut viktigaste är att vara vetgirig och att våga fråga personer som kan mer än dig själv. Ta nytta av de som du jobbar med, visa framfötterna och våga visa att du är duktig. Men det är också viktigt att vara ödmjuk och inse att man aldrig är fullärd.

Här är Linda Öhrn Lernströms lördagslista:

 

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Veckorevynmama

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.