Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Varningsflagg på Kanal 5" - så blir tv-hösten 2008

Publicerad: 13 Augusti 2008, 11:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:43

Med kanalernas hösttablåer bara några veckor bort ger mediebyråerna tummen upp till TV3 och TV4. Mer tveksamma är de till Kanal 5. "Det är klar varningsflagg på Femman i höst," säger Christian Rissel, tv-chef på Mediaedge CIA.


TV3s hösttablå har premiär vecka 36. Då går Sjukhuset och Ensam mamma söker upp. Veckan efter startar Extra Extra och Sing A long och ytterligare en vecka senare Efterlyst, Lyxfällan och Singing Bee.

TV4 går upp med sina premiärer samma vecka. Idol och Heroes är först ut. Vecka 38 är det dags för den första nya premiären, Främmande Fågel, en deckarserie i Gotlandsmiljö med Eva Röse. Vecka 39 har Oskyldigt dömd med Mikael Persbrandt premiär. Ett annat program som TV4 hoppas mycket på är helgunderhållningen Svenska stjärnor på is som också har premiär under hösten.

- Det ser bra ut för TV4 och TV3 men jag höjer varningsflagg för Kanal 5, säger Christian Rissel, tv-chef på Mediaedge CIA

Han säger att alla Kanal 5s ess som CSI och Greys Anatomy ligger i 21-krysset måndag till torsdag men att de inte har något att konkurrera med på helgerna. Det ser tryggt och bra ut men inte mer.

Programmet Kanal 5 hoppas på inför helgen är Filip och Fredriks tävlingsprogram tillsammans med Ingvar Oldsberg. Programmet börjar spelas in 5 september, när det visas vill Kanal 5 inte kommunicera.

- Min gissnig är att det kommer i gång i oktober. Frågan är om formatet håller för en bredare publik. Jag är lite tveksam om det kommer leva upp till deras egna förväntningar, säger Patrick Wallin, tv-chef på Mediacom.

Kanal 5 har inte kommunicerat när deras hösttablå drar i gång på allvar men kanalens presschef Dan Panas säger att säsongstarterna blir allt mer utspridda. Patrick Wallin håller med.

- Vi anser att det är bra och det är förståeligt ur ett kanalperspektiv också. De kan omöjligt göra reklam för alla nya program samtidigt, det handlar bland annat om plats för trailers, säger Patrick Wallin.

Christian Rissel tror att TV3s starkaste kort under hösten som vanligt blir deras egna produktioner som Lyxfällan, Sing A long och Singing Bee. Anders Knave, programchef på TV3/TV6 berättar att TV3 stuvar om i tablån under hösten. Kanalens samhällsblock med Insider och Generation Fett flyttas från tordags till onsdag.

- Vi hoppas förbättra vår onsdag som varit ganska svag hittills. Det öppnar upp för ett starkare lifestyle-block med vad du är vad du äter, Lyxfällan och Nytt läge på torsdagar. Flyttarna ger oss både en bättre onsdag och en bättre torsdag.

Anders Knave säger att TV3 har varit alldeles för passiva på fredagar men en flytt på sångprogrammet Singing Bee, från helgen till fredagen, ska ändra på det.

- Ni i media kommer skriva tittarras för Singing Bee, det är vi beredda på men flytten kommer på sikt att stärka vår fredag.

Bland TV4s produktioner har Christian Rissel höga förväntningar på de egenproducerade serierna Främmande Fågel och Oskyldigt dömd.

- De ser mycket välproducerade ut. Det är modigt av TV4 att fortsätta med egenproducerade kriminaldraman, eftersom det har gått lite si och så med det tidigare.

Han anser dock att TV4 har en utmaning i att föryngra sina målgrupper. Mediebyråerna vänder sig hellre till TV3 och Kanal 5 när de vill nå de unga.

- Idol i all ära, det är ett fantastiskt räckviddsprogram men affiniteten för att nå de kommersiella målgrupperna är TV3 och Kanal5 betydligt mer kostnadseffektiva.

Sammantaget tycker han att det ser ut att bli en stark tv-höst. Patrick Wallin är lite mer återhållsam.

- TV4 har en stark tablå men de har också mycket att försvara. De har en fallande trend om vi bortser från fotbolls-EM. Viasat kör på med beprövade kort, jag ser inga rateingmonster där och det gör jag inte heller bland Kanal 5s egenproduktioner.

En annan version av artikeln finns publicerad i Dagens Medias pappersutgåva, nummer 13 2008.

Henrik Widell

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.