fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vänsterpartiet vill totalförbjuda läkemedelsreklam

Publicerad: 25 september 2008, 10:59
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:39

Inför avregleringen av apoteksmonopolet vill vänsterpartiet totalförbjuda reklam för receptfria läkemedel. "Vi tror att kombinationen avreglerad apoteksmarknad och ökad reklam kan få en hälsovådlig effekt", säger Eva Olofsson, riksdagsledamot för vänsterpartiet.


EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Vänsterpartiet har lämnat in en kommittémotion, vilket innebär den representerar partiets gemensamma politik till skillnad från en enskild motion, som kräver ett förbud mot reklam för receptfria läkemedel.

Eva Olofsson, som bland annat sitter med i socialutskottet, är en av de vänsterpartister som har varit med och tagit fram motionen.

Varför vill ni förbjuda reklam för receptfria läkemedel?

Eva Olofsson. - Huvudorsaken är att det inte finns något självändamål att öka konsumtionen av receptfria läkemedel. Tvärtom är det skadligt för folkhälsan. Dessutom blir det extra viktigt inför avregleringen av Apoteket, då man inte kommer att ha tryggheten i att det finns kunnig personal att rådfråga om vilkelt läkemedel som passar bäst. Redan i dag har vi problem med människor som blir missbrukare av receptfria läkemedel, till exempel värktabletter, säger hon.

Menar du att den reklam som läkemedelsföretagen gör i dag är så pass osaklig att den uppmanar till missbruk?

- Vi tycker att läkemedelsföretagen ofta går in för att skapa en osäkerhet för att få människor att använda mer, när man kanske inte behöver den receptfria medicinen, eller inte behöver använda den i så hög grad. Vi tycker att folkhälsan går före. Ett exempel är kampanjen för vaccinet mot livmoderhalscancer, där man lagt jättemycket pengar på reklam och lobbying.

Är det kampanjen för Gardasil (vaccinet mot livmoderhalscancer) som fått er att skriva motionen?

- Det är ett av skälen. Ett annat är att med en avreglerad apoteksmarknad tror vi att läkemedelsbolagens reklaminvesteringar kommer att öka. Dessutom kommer det bli större risk för missbruk då preparaten blir mer lättillgängliga och det inte finns apotekare med utbildning som man kan rådfråga.

Det finns många produkter i samhället som kan vara skadliga vid missbruk. Vill ni även förbjuda McDonalds att göra reklam?

- Nej. Det har vi inte föreslagit. Jag tycker att läkemedel är någonting annat då du kan skapa en otrygghet och ett behov när du pratar om sjukdom och läkemedel i reklam. Vi har ju också restriktioner när det gäller reklam för alkohol och tobak.

Läs granskningen av läkemedelsreklamen i Dagens Medias papperstidning #16. Ser ni ingen annan utväg än att helt förbjuda reklam för receptfria läkemedel?

- Nej. Vi tycker att folkhälsan går före. Vi tror att kombinationen avreglerad apoteksmarknad och ökad reklam kan få en hälsovådlig effekt.

I Sverige köpte läkemedelsföretagen reklamplats för knappt 900 miljoner kronor brutto enligt Sifo reklammätningar. Den största läkemedelsannonsören samma år var McNeil Sweden, som investerade nästan en kvarts bruttomiljard i köpt reklamplats.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev