Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Vänsterpartiet: "Ge en halv miljard till public service"

Publicerad: 12 maj 2009, 07:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:26

I helgen flaggade SVT:s vd Eva Hamilton för att public service-kanalerna inte klarar sig på de planerade besparingarna. Vänsterpartiet vill nu ge SVT ett rejält tillskott.


I ett brev till kulturdepartementet skriver Eva Hamilton att de 250 miljoner som SVT sparat inte räcker. Dyra dramaproduktioner riskerar att få stryka på foten och fler besparingar måste träda i kraft redan 2012, skriver hon.

Vänsterpartiet gör i dag ett utspel där de föreslår att public service-företagen får dela på en halv miljard kronor under de kommande två åren. Pengarna ska öronmärkas för kultur i radio och tv och hämtas från rundradiokontot, där överskottet från licenspengarna samlas. Enligt Siv Holma, ordföranden för riksdagens kulturutskott, finns där 569 miljoner kronor.

- Det är alltså inte fråga om ytterligare statsbidrag utan om att använda pengar som redan är avsedda för medieproduktion i samhällets tjänst, men rikta pengarna mot just kultur i radio och tv. På så sätt slår vi tre flugor i en smäll: fler kulturjobb, mer kultur i radio och tv och mer pengar över till övrig Public Service-verksamhet, säger hon enligt ett pressmeddelande från Vänsterpartiet.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.