onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

(V)-ledaren förhandlar om Etiopien-svenskarna

Publicerad: 16 februari 2012, 07:05
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:32

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt utnyttjar sina egna kontaktvägar för att få hem de terrordömda journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, skriver Dagens Nyheter.


MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Jonas Sjöstedt bekräftar för Dagens Nyheter att han bedriver förhandlingar på egen hand, utan regeringens vetskap. Men han är förtegen om detaljerna.

– Jag försöker använda de kontakter vi har för att påverka, säger han till Dagens Nyheter.

Jonas Sjöstedt är missnöjd med utrikesminister Carl Bildts hantering av frågan och tycker att regeringen har misskött kontakterna med de afrikanska ledarna.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker att det är fel av Jonas Sjöstedt att agera på egen hand.

– Det är oansvarigt. Det här handlar inte om partipolitik, utan är ett fall där man måste samarbeta över partigränser. Vi skulle aldrig göra något vid sidan av regeringen. Då riskerar vi att springa i varandras spår och förstöra. Det vill vi inte riskera, säger Urban Ahlin till Dagens Nyheter.

På torsdagsförmiddagen valde Jonas Sjöstedt, via Vänsterpartiets sajt, att dementera DN:s uppgifter.

- Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige. De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta, säger Jonas Sjöstedt i uttalandet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev