Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

V kräver att EU lämnar ut hemligt brev om presstödet

Publicerad: 26 April 2008, 12:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Det var ett svenskt medieföretag som fick EU att börja granska det svenska presstödet, erkänner EU-kommissionen. Nu vill två vänsterpartister veta vilket företaget var och begär ut det hemliga dokumentet. - Om man vill ha en förändring av det svenska systemet får man väl ta debatten på hemmaplan och inte springa till Bryssel och klaga, säger EU-parlamentarikern Jens Holm till Dagens Media.


Bråket om det svenska presstödet fick en ny tvist i mitten av april, då EU-parlamentarikern Jens Holm ställde en fråga till konkurrenskommissionären Neelie Kroes angående EU-kommissionens kritik mot den svenska modellen.

I sitt svar skriver Neelie Kroes bland annat:

"Det svenska presstödet uppmärksammades av kommissionen efter klagomål från ett företag som är verksamt inom sektorn och en anmälan från den svenska regeringen om planerade ändringar av presstödsförordningen".

Nu vill Jens Holm och partikollegan Eva-Britt Svensson veta vilket företaget är och begär ut dokumentet med klagomålet.

- Inget vet vilket företag det gäller. Men jag gissar på ett stort företag i mediebranschen som vill få bort presstödet, säger Jens Holm.

Bonnier?

- Det skulle man kunna tänka sig.

Hur stora förhoppningar har du att få ut dokumentet?

- EU säger sig vilja vara öppet men ingen offentlighetsprincip finns inte lagstadgad. Men jag hoppas att det går. Om man som företag klagar till Bryssel kan man inte räkna med att det ska bli hemligt.

Ett svar från EU-kommissionen ska komma inom 15 dagar.

- Jag tycker det är dålig stil. Om man vill ha en förändring av det svenska systemet får man väl ta debatten på hemmaplan och inte springa till Bryssel och klaga, säger Jens Holm.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.