Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Thomas Erikson: ”Vi håller på att tappa våra sociala förmågor”

Publicerad: 13 januari 2020, 06:46

Författaren Thomas Erikson gästar podden Under 15.

I det 109:e avsnittet av podden ”Under 15” gästas Henric Smolak av författaren Thomas Erikson som bland annat skrivit Omgiven av idioter. Temat är mänskligt beteende och våra sociala förmågor.


Ämnen i artikeln:

Henric SmolakUnder 15

Thomas Erikson är en av vårt lands mest populära författare inom facklitteratur. Hans bok ”Omgiven av idioter” har sålts i drygt 2 miljoner exemplar och översatts till fler än fyrtio olika språk. Succén tror Thomas Erikson själv handlar om att vi människor har en önskan om att kunna förstå oss på varandras beteende i en nutid där dessa förmågor alltmer försvinner.

– I modern tid när vi för första gången historiskt börjat kommunicera via nya teknologiska innovationer så har vikten av kunskap om kommunikation och mänskligt beteende aldrig varit viktigare. Människor vill kunna förstå sig på varandra bättre och det är en egenskap som vi håller på att tappa. Vi är helt enkelt sämre på att kommunicera i sociala sammanhang idag än vi varit historiskt sätt, säger han i podden.

Thomas Erikson uttrycker även en oro för en framtid där vi mer och mer bortser från det sociala mötet. Han menar att vi människor behöver träffas och socialisera för att må bra.

– Jag ser absolut en koppling mellan psykisk ohälsa och att vi inte kommunicerar på samma sätt längre. Vi människor är flockdjur och på savannen var social isolation i princip lika med döden. Jag är orolig för en framtid där vårt mänskliga beteende alltmer frångår det fysiska mötet.

Lär dig mer om mänskligt beteende i dagens dubbelavsnitt. I avsnitten bemöter Thomas Erikson också den kritik som har riktats mot ”Omgiven av idioter” från bland annat forskarhåll.

Du hittar även ”Under 15” här:
Acast: ​Under 15
Spotify: ​Under 15
Itunes: ​Under 15 

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på mediatechbolaget Strossle.

Ämnen i artikeln:

Henric SmolakUnder 15

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News