Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Under 15

”Självkörande bilar blir otroligt komplext”

Publicerad: 13 maj 2019, 05:45

Entreprenören Ragnar Åhgren om framtidens fordon.

Veckans avsnitt av ”Under 15” gästas av Inziles grundare och vd Ragnar Åhgren som diskuterar framtidens fordon.


Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterat i digitala fenomen och medier. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietechbolaget Strossle. 

Städernas luft blir allt sämre, fossila bränslen ska bort, elbilar är här och självkörande bilar komma skall. Nästan 80 procent av sträckan vi reser inom Sverige en vanlig dag gör vi i bil. Bilåkandet står för nära 20 procent av Sveriges totala klimatutsläpp. Ragnar Åhgren är trots detta väldigt positiv till framtiden. 

– Redan nu fokuserar biltillverkare mer på eldrivna fordon. Vi ser kommuner som inför miljözoner där fossilt drivna fordon förbjuds. Nu handlar det att alla aktörer tar ansvar och inte minst våra politiker för att se till att skiftet sker snabbare och att elförsörjningen även blir hållbart framtagen, säger Ragnar Åhgren i podden. 

Vad det gäller självkörande bilar är Ragnar Åhgren säker på att vi inom ett decennium kommer att få se dessa på våra gator. Det som blir otroligt komplext är situationen när man ska blanda självkörande och med icke självkörande bilar. 

– Fördelarna med självkörande bilar är självklara. Speciellt när det gäller den stekheta e-handelsmarknaden där transport ökar lavinartat. Tekniken är redan här och det fungerar. Det svåra blir när man ska lansera självkörande bilar och blanda detta med icke självkörande bilar. Då uppstår en otroligt komplext situation. Det hade varit mycket enklare om alla fordon direkt ersätts med självkörande bilar. Denna övergångsperiod kan bidra till att det dröjer innan vi får se självkörande bilar mer utbrett i våra städer. 

Du hittar även ”Under 15” här:
Acast: Under 15
Itunes: Under 15
Spotify: Under 15 

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.