Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

”Kommunikation är ryggraden i en demokrati”

Publicerad: 24 juni 2019, 05:57

Veckans avsnitt av ”Under 15” gästas av mobiloperatören Tres nyligen tillträdde vd Haval van Drumpt för att diskutera framtidens telefoni och kommunikation.


Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i digitala fenomen och medier. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietechbolaget Strossle. 

Haval van Drumpt deserterade från Iraks armé, flydde till Sverige och tjatade sig till ett jobb i en Teliabutik. Därefter har han gjort en snabb karriär och är idag VD på Tre. Haval är orolig för en framtid där Sverige hamnar efter på grund av den bristfälliga satsningen på 5G. 

- När det gällde 3G var Sverige ledande internationellt med att bygga ut ett robust nät. Idag har vi inte ens satt ramarna för hur det kommer bli för 5G i Sverige medan USA och Kina redan börjat investera och bygga ut det. Ett robust nätverk med den hastighet, säkerhet och teknologiska möjligheter är en förutsättning för innovation och utveckling. Jag är rädd att innovationsgraden kommer hämmas och flyttas om vi hamnar för långt efter. 5G kommer ha stor betydelse för teknologiska framsteg för exempelvis självkörande bilar, AI och produkter vi inte ens kan föreställa oss idag, säger Haval van Drumpt i podden. 

Haval van Drumpt som växt upp i en diktatur vet hur det är att vara begränsad när det gäller kommunikation och yttrandefrihet. 

– Kommunikation är ryggraden i en demokrati. I de flesta totalitära nationer stängs internet av och begränsas när uppror och revolutioner sker. Detta måste vi lösa och tillåta kommunikation att vara fri världen över. Det är en demokratisk rättighet för alla människor i världen i framtiden. 

Lär dig mer om framtidens telefoni i senaste avsnittet av Under 15 här: 

Du hittar även ”Under 15” här: 

Acast: Under 15
Spotify: Under 15
Itunes: Under 15  

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.