Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tvingas lämna Svenska Spel efter privat bloggande

Publicerad: 20 Augusti 2008, 10:52
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Klaus-Peter Beiersdorf, mannen bakom bloggen Att stalka Alex Schulman, tvingas lämna sin tjänst på Svenska Spel. Orsak: hans privata blogg. "Jag var för vild för Svenska Spel helt enkelt", säger Klaus-Peter Beiersdorf.


Klaus-Peter Beiersdorf blev bekant för delar av Sveriges befolkning då han startade bloggen "Att stalka Alex Schulman".

Redan då ställde Klaus-Peters bloggande till problem på hans dåvarande arbetsplats SVT, där han jobbade som pressinformatör.Efter uppmaning från en SVT-chef stängde Klaus Peter ned sin stalkerblogg förra sommaren.

Under hösten 2007 blev Klaus-Peter Beiersdorf kollega med Alex Schulman då han började jobba som reporter på Aftonbladet. Sedan i mars i år har Klaus-Peter Beiersdorf arbetat som pr-projektledare på Svenska Spel.

Under tiden har han drivit den privata bloggen Beiersdorfbloggen. Nu får han lämna Svenska Spel, delvis på grund av bloggen.

- Min provanställning blev inte förlängd, och ett av skälen som anfördes till detta var min blogg, säger Klaus-Peter Beiersdorf.

Vad säger det om Svenska Spel som arbetsgivare att man inte får ha en privat blogg?

- De har inte sagt att jag inte får blogga, men de har haft åsikter då jag vid vissa tillfällen har skrivit om jobbet. Men jobbet är ändå åtta timmar av ens vakna tid och det vore konstigt att inte skriva om det.

- Jag har ju lagt ett par inlägg på arbetstid och de kan ha tyckt att det kan ha påverkat mitt arbete. Kanske de ansett att jag haft fel fokus, även om jag personligen har svårt att se ett problem i det.

Första veckan på sitt jobb på Svenska Spel skrev Klaus-Peter Beiersdorf ett ironiskt inlägg där han kallade sig "Konferensknullar-Klaus", samt skrev om en, ej namngiven, kollega som hade gjort bort sig.

- Det var dels det, samt en allmän oro att jag skulle skriva något som kunde tolkas ofördelaktigt för Svenska Spel samt en oro från kolleger att de skulle dyka upp i mina blogginlägg antar jag. En blogg ger i stor utsträckning läsaren tolkningsföreträde kring vad som är skämt och vad somär allvar.

- Jag tycker ärligt talat att det är ganska skönt att jag inte blev kvar, eftersom Svenska Spel var en arbetsplats jag inte trivdes så bra på. Det är ingen stor grej för mig.

Nu har Klaus-Peter Beiersdorf tröttnat på försiktiga arbetsgivare och startat eget. Tillsammans med sin fru Rebecka Beiersdorf driver han pr- och kommunikationsbyrån Be United.

- Det blir en omnikommunikativ byrå. Gemensamt har vi en väldigt bred bakgrund som kommunikatörer och tanken är att vi ska jobba mycket med viral media och jobba från ax till limpa.

Be United har i nuläget Gi Viktkoll som kund och för samtal med flera reklambyråer.

Vilken typ av kunder ska Be United vända sig till?

- Vi ska inte ta vilken kund som helst. Vi hoppas få kunder som vågar göra annorlunda saker, och som inte är så konservativa i sitt kommunikativa arbete. Svenska Spel är ett exempel på en kund som vi inte kommer att jobba med.

Klaus-Peter Beiersdorf vill dock påpeka att han inte är bitter på, eller hyser något agg mot, sin före detta arbetsgivare Svenska Spel.

- Svenska Spel är ett väldigt politiskt företag, och jag är för vild för att jobba där. Det är ingens fel. Jag - eller en person som har en liknande profil som mig - kommer aldrig att passa in där. Jag ville inte försaka min blogg eller ändra mig som person för ett jobb som jag ändå inte trivdes på, säger han.

Johan Tisell, informationschef på Svenska Spel, vill inte kommentera det specifika fallet.

- Det är en sak mellan arbetstagaren och oss. Men ingen får sluta på grund av att man har en blogg. Vi har inget emot att man bloggar, säger han.

Svenska Spel har ingen policy som reglerar om, och i så fall på vilket sätt, medarbetarna får blogga.

- Dock har vi regler gällande vilka sidoverksamheter man får ha. Då ska man inhämta tillstånd från närmaste chef.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.