Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tvärvändning om presstödet

Publicerad: 29 Augusti 2008, 04:57
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:42

Idag berättar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att regeringen inte genomför förslaget om kraftigt sänkt presstöd till SvD och Skånska Dagbladet. Och hon gör det på SvDs debattsida.


Enligt förslaget skulle SvDs totala presstöd backar från cirka 65 miljoner kronor per år till 17 miljoner kronor. Ett hårt slag mot SvD, som 2007 redovisade ett rörelseresultat på 49 miljoner kronor.

Men nu drar regeringen och Lena Adelsohn Liljeroth tillbaka förlsaget. I stället ska en ny och prövning göras i Europakommissionen utifrån de presstödsnivåer som riksdagen beslutade om 2006, skriver kulturministern i SvD.

"Fria och självständiga medier är en förutsättning för den mångfald i nyhetsförmedling och opinionsbildning som är så central i en demokrati. Att garantera yttrande-, tryck-, och etableringsfriheten, och därmed mångfalden, är mediepolitikens viktigaste uppgift.

Därutöver anser regeringen att det behövs ett särskilt stöd till marknadsmässigt svagare tidningar för att säkerställa att läsarna får en reell valfrihet. Det är skälet till att regeringen försvarar det svenska presstödet. Det utgör ett viktigt instrument för att värna mångfalden på tidningsmarknaden.", skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Regeringen har fört en dialog med EU om presstödet och om det skriver Lena Adelsohn Liljeroth:

"Från regeringens sida har det under hela processen varit viktigt att öppet redovisa resultaten av dialogen. Kulturdepartementet har till exempel vid åtta tillfällen till riksdagens konstitutionsutskott redovisat kommissionens synpunkter.

Trots det har regeringens motiv och agerande ifrågasatts. Problemen har förstärkts av att de synpunkter som har framförts till regeringen inte har kunnat redovisas offentligt. Jag har därför stor förståelse för att flertalet remissinstanser har varit kritiska."

Nu vill regeringen i stället höja det allmänna presstödet med cirka 10 procent och minska stödet marginellt till storstadstidningarna. Det ska träda i kraft 1 januari 2009.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.