Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4s kupp mot SVTsClaes Elfsberg-sajt

Publicerad: 15 April 2008, 06:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

I dag är det premiär för Nyhetskanalen.se, TV4s nyhetskanal på webben. TV4 hinner därmed före SVTs nyhetskanal Play Rapport som ska starta i slutet av april. "Det var viktigt att komma före SVT", säger Mattias Fyrenius, vd TV4 Nya medier.


SVT har tidigare berättat att bolaget ska starta nyhetskanalen Play Rapport på nätet i slutet av april. Nyheterna på sajten ska ledas av ankaret Claes Elfsberg.

Parallellt har TV4 arbetat med Nyhetskanalen.se i smyg. Idag, en vecka före SVTs sajt, lanseras den.

- Nyhetskanalen.se är Sveriges första riktiga nyhetskanal på webben och i mobilen, där vi kombinerar det bästa med tv och nätet. Det är en tv-kanal med livesändningar stora delar av dygnet, kombinerat med det som nätet är bäst på, det vill säga valfrihet, rörliga klipp on demand och skrivet material, säger Mattias Fyrenius.

Varför startar TV4 nyhetskanal på webben?

- Vi har sett en explosionsartad utveckling av rörligt material på webben. TV4 har på webben rört sig mer och mer bort från text mot det rörliga, och det här är ett naturligt nästa steg. Vi har även triggats av att SVT håller på att ta fram Play Rapport på webben. För oss var det viktigt att vara först och leda utvecklingen.

Hur ska besökarna hitta sajten?

- Det finns tre ingångar. Den största är tv-rutan, Nyhetskanalen är ett tätt samarbete med TV4 Nyheterna. Den andra är TV4 Nya mediers position och trafik och den tredje ingången blir utanför de egna mediern, med en ambitiös extern kampanj över tid.

Hur många besökare räknar ni med?

- Vi har ganska moderata förväntningar inititalt, men jag vill inte säga hur stora. Vi ser att det finns stort och växande intresse, både av att titta på nyheter och rörliga klipp på nätet. Det här är en långsiktig satsning, som växer i takt med att användandet av tv på nätet ökar.

Når ni andra tittare på nätet än i tv?

- Ja, nätet drar framför allt yngre tittare än traditionell tv. Det är också en skillnad i när och var man tittar. Traditionell tv ser man hemma på kvällen, webb-tv är större på dagtid och man tittar på jobbet eller i rörelse.

- Vi satsar hårt på livesändningar och livekänsla. Dels med livesändningar i vår egen studio, men även genom att åka ut och sända live när det händer stora saker. Vi vill bli förstavalet på nätet vid stora nyhetshändelser.

I september 2007 startade TV4 tv-sajten tvplaneten.se framför näsan på Kanal5.se, som Kanal 5 sedan tidigare hade avslöjat planerna på.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.