Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4:s kriminalredaktör dömd för vapenbrott

Publicerad: 26 Februari 2009, 12:20
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:21

Daniel Alsén, redaktör och reporter på TV4:s nylanserade kriminalsajt, hade en pistol utan licens. "Jag har brutit mot vapenlagen, men inte försökt dölja något", säger han till Dagensmedia.se


I dagarna laserades TV4:s nya nätsatsning på kriminaljournalistik, Kriminalkanalen.se. En av personerna bakom sajten som är Daniel Alsén, som tidigare drivit Politikerbloggen tillsammans med Niklas Svensson.

Dagensmedia.se kan i dag berätta att Daniel Alsén själv har hamnat i klammeri med rättvisan. Strax innan jul dömdes Daniel Alsén för vapenbrott till dagsböter om sammanlagt 22.800 kronor.

Det var i början av 2008 som vapenbrottet ägde rum. Daniel Alsén, då var ordförande i en skytteklubb, hade en tidsbegränsad vapenlicens för en tävlingspistol som löpte ut den 16 januari 2008.

Några månader tidigare skickade polisen ett brev till Alsén där han informerades om detta. Han påmindes då även om att han var skyldig att söka ny licens eller göra sig av med vapnet innan tillståndet gick ut för att inte göra sig skyldig till vapenbrott.

Daniel Alsén har enligt domen sagt att han kände till att vapenlicensen var på väg att gå ut, men att han tagit fel på datumet. Han hade förberett en ny ansökan då han fick ett samtal från polisen om att vapnet nu var att betrakta som "svart" - och omedelbart skulle lämnas in.

Den 24 januari lämnade Daniel Alsén in vapnet till polisen. Både vapnet och hans vapenlicens togs då i beslag.

- Direkt när polisen ringde tog jag initiativ till att lämna ifrån mig vapnet. Jag hade tagit fel på vilken månad licensen gick ut och hade redan en färdig ansökan hemma som väntade på att skickas iväg, säger Daniel Alsén.

Vapenbrottet som Daniel Alsén gjort sig skyldig till är enligt tingsrättens bedömning att betrakta som ringa då det bara gällde en period om åtta dagar. Tingrätten bedömer även att Daniel Alsén inte har agerat uppsåtligen men att han har varit oaktsam.

"Mot bakgrund av Daniel Alséns kunskap på området i egenskap av ordförande i en skytteförening och att han erhålligt en skriftlig påminnelse … finner tingsrätten att han agerat oaktsamt. Han kan därför inte undgå att dömas för vapenbrott"

Daniel Alsén tycker att domen - 60 dagsböter - är väl hård.

- När jag lämnade vapnet till polisen tyckte de själva att det hela var "en skitsak", men att de var tvungna att inleda en förundersökning. Sedan blev det ett åtal och denna dom, säger han och fortsätter:

- Jag har även i efterhand pratat med vapengruppen på Stockholmspolisen och de tycker att domen är märklig, säger han.

Påverkar detta ditt förtroende som kriminalreporter på TV4?- Nej. Jag har brutit mot reglerna av misstag, men jag har inte försökt att dölja något. Utredaren hos polisen påpekade till och med att jag har skött detta exemplariskt.

Johan Stambro som är ansvarig utgivare för Krininalkanalen.se känner till händelsen.

- Jag ser absolut inga problem med detta. Han är aktiv medlem i en skytteklubb och han har missat ett datum. Det är inte så att han har haft ett vapen helt utan licens, säger han.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.