Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökNyheter

TV4-profilerna rasar mot ledningens sparpaket

Publicerad: 13 Juni 2012, 12:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:19

De kraftigt försämrade villkoren för Nyhetsbolagets anställda har utlöst vrede hos personalen. Flera TV4-profiler väljer nu att offentligt kritisera ledningen.


Ämnen i artikeln:

BonnierNyhetsbolagetTV4-gruppenTV4

Det kokar bland medarbetarna på TV4 och Nyhetsbolaget efter att ledningen valt att ensidigt avsluta fackförhandlingarna, och i stället låta etermedieavtalet gälla på företaget.

Cicci Renström Suurna, nöjes- och kulturreporter på TV4, berättar om en stor besvikelse och ilska.

– Jag tycker det är sorgligt helt enkelt, att den fina relationen som varat på TV4 i 22 år mellan ledning och de anställda nu är borta. TV4-andan som ju varit vår stora kraft känns långt borta nu, säger hon, och fortsätter:

– Jag är enormt besviken, arg är jag också, men framförallt besviken. Vi trodde aldrig att detta skulle hända och ledningen för Nyhetsbolaget verkar inte ha haft en tanke på att vi skulle reagera när dom utan vår vetskap kopplade det nya bolaget till ett mycket, mycket sämre kollektivavtal än det vi har haft under alla år.

TV4 Nyheternas Ritva Rönnberg befinner sig i Kiev när dagenmedia.se når henne. Hon har följt informationen som gått ut från fackklubben och företaget.

– Folk känner sig grundlurade. Tillvägagångssättet är riktigt illa. Vi blev inte informerade i höstas om att det redan tecknats ett kollektivavtal, säger Ritva Rönnberg.

Hon tror också att detta kommer påverka produktionen.

– Folk kommer nog fundera på om de ska gå den där extra sträckan. Det är farligt och onödigt för alla att ha denna krigsliknande situation.

Flera personer vittnar om att det råder en obehaglig stämning och att det finns en rädsla för både Jan Scherman och Göran Ellung bland medarbetarna.

Programledaren Lennart Ekdal är inte själv berörd av avtalet då han är egen företagare, men han känner medlidande med sina kollegor och tycker att utvecklingen är sorglig.

– TV4 skulle inte behöva hamna i den här situationen. Folk mår oerhört dåligt och presterar sämre. Det är väldigt trist och går ut över kvalitén på journalistiken. TV4 har haft en dålig vår samtidigt som SVT gått bra. De satsar mer på kvalitetsjournalistik och samhällsbevakning. Möjligen kan även en kommersiell tv-kanal dra slutsatser av det, säger han och fortsätter:

– Som chef för ett ekonomiskt välmående bolag har man ett val. Antingen kan man välja att agera ägarens förlängda arm och skära kostnader eller så står man upp för sina anställda och för journalistiken. Nyhetsbolagets ledning har valt det förstnämnda.

Flera personer som dagensmedia.se varit i kontakt med har anat oråd kring omstruktureringen länge, och har nu fått sina misstankar bekräftade.

– Jag har varit kritisk till den här bolagskonstruktionen från första början. Det är tydligt att Nyhetsbolaget kom till för att kunna göra kostnader synliga och för att kunna rationalisera, säger Lennart Ekdal, som är en av dem.

Något annat som upprör medarbetarna är hur sparpaketet kan drabba just nyheterna.

– Både TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon har genom tiderna varit riktiga vinstmaskiner, säger Ritva Rönnberg och får medhåll av Lennart Ekdal:

– Bonnier har en gigantisk pedagogisk uppgift - att förklara varför rationaliseringarna måste ske när TV4 de senaste åren tjänat miljarder.

Enligt uppgift till dagensmedia.se anordnade Nyhetsbolaget igår ett drinkmingel för medarbetarna, men uppslutningen var lika med noll.

Fredrik Hammarbäck

Matilda Niang

Elin Andersson


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev