Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4 och MTG med på LOs medieresa

Publicerad: 17 April 2002, 11:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:16

Förra veckan ordnade LO en resa till USA för att hälsa på tv-kanalen C-span, offentlig television via kabel-tv. Med på resan var förutom Saco, TCO och Svenska Kyrkan även MTG och TV4.


C-span är en amerikansk tv-kanal som via kabelnäten visar oredigerade sändningar från offentliga sektorn, främst senaten och representanthuset. LO vill försöka få till ett liknande system i Sverige.

- Det har funnits ett visst intresse för C-span sedan mitten av 90-talet, men inget har hänt. När vi sparkade igång vår medieutredning kom frågan upp och vi bestämde oss för att driva den vidare, säger Göran Larsson, medieutredare på LO.

Som LO ser det skulle ett svenskt C-span förbättra demokratin.

- Det finns något grundläggande sympatiskt i att använda tv-mediet för att utsträcka det offentliga rummet . I Sverige saknas ett oredigerat fönster till det politiska, kulturella och vetenskapliga livet. Många kommersiella medier vänder sig till konsumenter snare än till medborgarna.

Vad hade i så fall kommersiella medier som MTG och TV4 att göra på USA-resan?

- De hade stor kompetens och på det sättet var det bra att de var med. På sikt är det bra att ha goda relationer med aktörerna.

Från MTG följde Kinna Bellander med:

- Det var mycket intressant att se vad C-span kan göra för demokratin. Men vi har inte diskuterat MTGs roll.

Från TV4 följde utvecklaren Malte Andreasson med. Han vill inte kommentera TV4s roll i ett svenskt C-span.

Klart är dock att både MTG och TV4 besitter distributionskanaler som skulle vara viktiga för ett svenskt C-span. MTG har en satellitplattform, medan TV4 har sädningstillstånd för det digitala och analoga marknäten.

I USA distribueras C-span via kabel och satellit. Varje hushåll betalar ungefär 1,50 kronor per månad för C-span, enligt Göran Larsson. Han tror att C-span mycket väl kan bli av i Sverige.

- Det har länge varit en nyckelfråga för oss. Men ska C-span komma upp på dagordning krävs en hel del tänk och arbete. Där är vi inte än.

Vad blir nästa steg?

- Vi har sagt att vi ska träffas igen. Men först måste vi fundera på vardera kammare, säger Göran Larsson.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.