Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4-journalist JO-anmäler Riksdagsförvaltningen

Publicerad: 10 Februari 2009, 11:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

När TV4 Nyheternas reporter Niklas Svensson begärde ut riksdagens incidentrapporter fick han kalla handen. Nu JO-anmäler han Riksdagsförvaltningens hantering av ärendet. "Det känns som om man försöker dölja något", säger han.


Niklas Svensson ville ha tillgång till alla incidentrapporter som upprättats i riksdagen under 2008 och 2009. Riksdagens säkerhetschef Lennart Gustafsson svarade att arbetsinsatsen för att göra det inte kan anses rutinbetonad och att den juridiska avdelningen är i färd med att formulera ett avslagsbeslut.

- Givetvis kommer jag att överklaga detta beslut så långt det är möjligt. Det känns som att man försöker dölja något, säger Niklas Svensson.

I sin anmälan till Justitieombudsmannen skriver Niklas Svensson att han i samtal med en registrator på Riksdagsförvaltningen har fått veta att det går att göra fritextstökningar i diariet. "Därmed faller påståendet om att en stor arbetsinsats skulle krävas för att hitta de handlingar som begärts" fortsätter han.

- Säkerhetschefen säger en sak, registratorn något annat. Det är en av anledningarna till att jag nu har anmält saken. Om det är som registratorn påstår verkar det som att vissa handlingar inte är diarieförda, och det kan i så fall vara i strid med lagstiftningen, säger Niklas Svensson till Dagensmedia.se.

Han hoppas nu att Justieombudsmannen ser över säkerhetsavdelningens rutiner så att det står klart på vilket sätt allmänheten ska kunna ta del av den här typen av handlingar.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.