Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4 fälls för LasseBengtssons reklamjobb

Publicerad: 26 Maj 2008, 08:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:47

Utöver att TV4s Nyheterna på flera punkter fälls av Granskningsnämnden, så fälls TV4 också som första kanal för att en programledare medverkar i reklam. SVTs konsumentmagasin Plus fälls också för osaklighet.


Bestämmelsen att en person som har en framträdande roll i ett nyhetsprogram inte får medverka i reklam har aldrig tidigare prövats, förrän nu när Granskningsnämnden fäller TV4 för just det. TV4s morgonvärd, Lasse Bengtsson, medverkade i en insamlingskampanj för Hjärt- och Lungfonden som visades på betald reklamplats i TV4.

TV4 har tidigare fällts för att kanalen i en reportageserie om polisens skyddsvästar inte låtit Rikspolisstyrelsen komma till tals. TV4 begärde omprövning men nämnden kom fram till att inslagen också brast i saklighet då TV4 dragit fel slutsatser om gällande skyddskrav och om skyddsplattans funktion. Nämnden skriver att slutsatserna har legat till grund för den bild som TV4 förmedlade av den svenska polisens skyddsvästar som direkt livsfarliga, vilket nämnden ansåg så missvisande att de nu fälls.

TV4 fälls också för att en sponsorskylt i samband med vädersändningarna var felaktigt utformad. Nämnden ska ansöka att TV4 påläggs en särskild avgift på 50.000 kronor för överträdelsen.

SVTs Plus fälls för osaklighet i samband med ett inslag där en villaägare klagade på en firma som installerat ett ventilationssystem. I inslaget framgick det inte att det rörde sig om en så kallade delad entreprenad där villaägaren förutsätts göra en del av jobbet själv.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.