Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag23.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4 Faktas nya chef: "Vi tar tittare från Discovery"

Publicerad: 11 Januari 2007, 06:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Kajsa Stål är TV4-chefen som ska ge Discovery en ännu tuffare konkurrens om tittarna. Ett av målen är att göra innehållet i kanalen mer aktuellt.


Kajsa Stål tar i februari över som chef för TV4 Fakta efter Marit Danielsson.

- Det ska bli jättespännande. Det känns som något nytt, och jag upplever verkligen att det finns en framtid för de mindre kanalerna, säger hon.

Kajsa Stål konstaterar att TV4 Fakta och andra nischkanaler har "otroligt mycket färre tittare" än de stora kanalerna, som TV4 och SVT. För att kunna konkurrera krävs ett innehåll som snabbt attraherar tittarnas uppmärksamhet.

- Hittills har mycket gått ut på att fånga in tittarna när de sitter och zappar. Och det har resulterat i många sensationella dokumentärer, säger hon.

När hon tillträder ska hon jobba för att "aktualisera" utbudet i kanalen.

- Om det finns möjlighet vill jag hitta material som belyser stora frågor i tiden och ta in dokumentärer som är väldigt aktuella. Det har TV4 Fakta inte riktigt haft möjlighet att göra hittills.

TV4 Fakta var under 2006 Sveriges 15e största tv-kanal, sett till genomsnittlig tittartid per dag. Kanalen ökade tittartiden marginellt jämfört med 2005, från 0,5 till 0,6 minuter per dag.

Under samma år backade Discovery från 3 till 2,7 minuter.

- Jag har förstått att Discovery är huvudkonkurrenten. Och att TV4 Fakta tar tittare från Discovery. TV4 Fakta är en framgångsrik kanal. Den har ökat snabbt och gör vinst.

Kajsa Stål har arbetat på TV4 sedan starten 1990, bland annat som reporter, producent och chef för TV4s Kalla Fakta. Idag jobbar hon även deltid som tv-lärare på Journalisthögskolan.

- Nu ska jag avsluta de kurserna. Det känns jättekul med något nytt men samtidigt tråkigt att lämna de sakerna som jag har trivts väldigt bra med.

Vad är ditt bästa tips till tv-eleverna?

- Det man kommer fram till mer och mer är hur viktigt det är med närvaron. Att finnas på plats och fånga upp den äkta stunden och inte konstruera så mycket.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.