Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV4 bröt mot reklamregler

Publicerad: 10 November 2008, 08:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Granskningsnämnden, GRN, vill att TV4 ska betala 1,1 miljoner i särskild avgift för att ha brutit mot reklamreglerna, bland annat under fotbolls-EM.


TV4s sändningar under fotbolls-EM fick svidande kritik från krönikörer och andra tyckare. Ett av klagomålen var att reklamavbrotten var för många och långa.

GRN ger kritikerna rätt. Nämnden har granskat tolv timmar av TV4s sändningar, i huvudsak tre program:, en match i damallsvenskan, ett travprogram och program från fotbolls-EM.

GRN fann att TV4 hade sänt mer än de tillåtna 12 minuter annonser under de tre sändningarna. Dessutom visades skyltar med odds i realtid, för bland annat förväntade resultat, något som GRN tidigare slagit ned på.

Tre sponsringsmeddelanden innehöll reklambetonade tillägg, vilket är förbjudet enligt GRNs regler.

Nämnden kommer att ansöka hos länsrätten om att TV4 ska betala en särskild avgift på 1,1 miljoner kronor.

GRN passar också på att anmäla filmkanalen Showtime till Justitekanslern. Detta eftersom att kanalen visat skräckfilmen Carrie klockan 13.00.

"Med hänsyn till sändningstiden - kl. 13.00 - var risken att barn skulle se filmen så stor att sändningen enligt nämndens mening stod i strid med radio- och TV-lagen", skriver GRN i ett pressmeddelande.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.