Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV3s Sjukhuset återigen anmält

Publicerad: 29 Februari 2008, 13:49
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:55

En änka till en patient som medverkat i TV3-serien Sjukhuset har anmält serien till Socialstyrelsen. Enligt Radio Uppland, som granskat programmet, hade inte änkan eller hennes avlidne man givit tillstånd till exponeringen och hon ansåg också att mannen gick att identifiera.


Anders Knave, programchef på TV3, säger att avpersonifieringen i programmet är omfattande.

- Seriens generella linje är att porträttera vardagen på sjukhuset genom personalen, patienterna är inte i fokus. Vid de tillfällen vi väljer att berätta en patients historia försöker vi få deras acceptans, men om de inte vill medverka så är vi noga med att blurra och välja bildvinklar så att man inte kan se vem personen är, säger Anders Knave.

- Avpersonifieringen är omfattande idag och jag har svårt att se att vi kan göra den mer effektiv. Representanter för sjukhuset sitter bland annat med vid redigeringen.

Det aktuella programmet som anmäldes till Socialstyrelsen blurrades ännu mer efter kritik som inkom efter första sändningen, enligt Anders Knave. I reprisen och det avsnittet som ligger på webben är patienten än mer avidentifierad.

Eftersom anmälan har skett till Socialstyrelsen så är det en fråga mellan Akademiska sjukhuset och Socialstyrelsen. TV3 sänder från England och Anders Knave säger att ingen anmälan har kommit in till Ofcom, den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden.

- Ska en anmälan påverka programmet så måste den gå till Ofcom. Nu är det en fråga om sjukhusets syn på patientintegritet. Det är viktigt för oss att värna patientintegriteten och jag tror att alla som ser programmet kan intyga att det är en seriös serie, som inte hänger ut patienter på ett spekulativt sätt.

Jörgen Lundälv, forskare i socialt arbete vid Göteborgs Universitet, har tidigare anmält programmet till Socialstyrelsen som en del i sin forskning. Han anser att serien bör stoppas.

- Det handlar om maktrelationer. Eftersom patienter och anhöriga befinner sig i underläge gentemot sjukvården är det inte förvånande för mig att det finns patienter som ännu ej anmält tv-filmningar av deras behandlingar, sjukdomar och olyckor, säger Jörgen Lundälv.

- Folk känner inte till Ofcom, och för att kunna göra en anmälan där måste man kunna bra engelska.

Anders Knave har dock inga planer på att lägga ner serien.

- Intresset för serien är fortsatt starkt och den går ännu bättre nu än första säsongen. Serien visar på ett bra sätt hur skattepengarna används och hur sjukvården fungerar och vår ambition är att fortsätta.

Andra säsongen av Sjukhuset har nästan kommit halvvägs av tolv veckor. Ännu har inte TV3 fört diskussioner om programmet ska återkomma ännu en säsong.

Även Expressen har lagt sig i debatten och har en omröstning på sajten där besökarna kan rösta på om serien ska stoppas eller inte. Vid denna artikels publicering ansåg 41 procent att serien skulle stoppas, och 59 procent att den skulle vara kvar.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.