Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TV3 köper landsortssåpa och planerar svensk dramaserie

Publicerad: 18 April 2007, 07:44
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:07

CANNES. TV3 gör en svensk version av Strix norska tittarframgång Alt for Rognan, där en hel by engageras i en stor teaterproduktion. Dessutom väljer TV3 bland två tre svenska dramaproduktioner.


Tv-programmet Alt for Rognan är en stor framgång för TV2 i Norge. Programmet har levererat höga tittarsiffror, och har blivit en stor "snackis" i Norge. Dessutom är Alt for Rognan nominerat till det norska tv-priset Gullruten i kategori bästa realityserie.

I höst kommer programmet till Sverige och TV3.

- Det stämmer att vi ska göra en svensk version av Strix-formatet Alt om Rognan, som har blivit en stor succé i Norge, säger TV3s programchef Anders Knave till Dagens Media.

Programmet bygger på att en teaterproducent åker till en liten landsortsby, som plågas av utflyttning och arbetslöshet. Där får teaterproducenten i uppdrag att engagera hela byn i en teaterproduktion, som ska vara färdig för premiär inom ett antal dagar. Resultatet blir att hela byn lever upp.

- Serien bygger mycket på att hitta rätt karaktärer. Vi vill på det här sättet komma ut i den verklighet som existerar ute på landsorten, och skapa en riktig feelgoodserie, säger Anders Knave.

Enligt Anders Knave har byn Rognan, som valdes ut för den norska versionen av programmet, kunnat dra stora fördelar av programmet. Turistnärigen i byn strålar idag, och teatershowen har sålt slut på 70 föreställningar.

TV3 har planer på att placera det nya realityprogrammet på måndagar, men enligt Anders Knave har det ännu inte fattats något beslut om var det ska ligga i tablån.

TV3 är även på jakt efter en stor, svensk dramaserie. Kanalen väljer mellan ett antal olika program, varav ett är den dagliga dramaserien 2900 Happiness, som produceras av Nordisk Film och snart går upp på TV3 i Danmark. Även ett bolag inom Zodiak-gruppen uppges ha en dramaserie som TV3 är intresserat av.

- Vi tittar på 2-3 konkreta projekt, men inga beslut är fattade, säger Anders Knave.

Som Dagens Media kunde berätta igår har TV3 även lagt beslag på en option till den amerikanska tittarsuccén Are you smarter than a 5th grader. Anders Knave säger att kanalen nu har tid på sig att fundera över om det ska göras en svensk version av programmet till TV3.

TV3 startar inom kort sändningarna av programmet Sveriges smartaste barn, som kan bli ett bra komplement till 5th grader.

- Just nu koncentrerar vi oss på att få en så bra start som möjligt på Sveriges smartaste barn.

TV3 gör också en dejtingserie där svenska singelmammor ska träffa kärleken. Det blir ett svar på TV4s Bonde söker fru. Formatet har utvecklats av Friday TV och ska produceras med hjälp av formatbolagets samarbetspartner Meter Film & Television.

Singelmammor ska placeras på lördagar eller söndagar.

- Vi tror mycket på att visa upp bra, riktiga människor. Det här är feelgooddejting som ska väcka känslor, säger Anders Knave.

TV3 planerar också att göra en programserie där Robert Aschberg reder ut några av Sveriges största grannfejder. TV3 och Strix har tidigare, bland annat i programmet Insider, rapporterat om flera grannbråk som skakar vissa gator i landet.

- Det är en idé vi diskuterar, säger Anders Knave.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.