Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TUs forskningsinstitut i konkurs

Publicerad: 27 maj 2002, 12:48
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:15

Tidningsutgivarna och Grafiska Företagens Förbund samt statliga Ireco vägrade skjuta till pengar till institutet Framkom. Nu letar konkursförvaltaren efter en lösning.


Forskningsinstitutet Framkom, med cirka 40 anställda, har försatts i konkurs.

Institutet har bedrivit forskning- och utvecklingsverksamhet inom medie- och kommunikartionssektorn och ägs till 60 procent av Tidningsutgivarna, TU, och Grafiska Företagens Förbund samt statliga Ireco.

Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu på Ackordscentralen är det bråttom att försöka hitta en köpare till verksamheten. Anbudstiden går ut på torsdag.

-Jag hoppas nå en lösning under nästa vecka, det finns en seriös intressent, säger Mikael Kubu.

Tillgångarna uppskattas till 4 miljoner kronor medan skulderna uppgår till 14 miljoner kronor. Bakom konkursen ligger akut brist på finansiering.

Ägarna har inte velat skjuta till medel, säger Mikael Kubu.

Är det inte ovanligt att arbetsgivarorganisationer och ett statligt bolag låter en verksamhet gå i konkurs i stället för att genomföra en ordnad avveckling eller omstrukturering?

-Jo, det kan man tycka, säger Mikael Kubu.

1999 fusionerades instituten Sisu och IMT till Framkom. Enligt Framkoms styrelseordförande är konkursen delvis ett resultat av IT-kollapsen.

- Vi blev för stora helt enkelt och när bubblan sprack satt vi med för mycket personal och för höga omkostnader, säger Gunnar Rosin.

TU:s och Grafiska Företagens Förbunds ägande i Framkom går via den ekonomiska föreningen IMF, Intressentföreningen Medie- och kommunikationsforskning.

Enligt Barbro Fischerström, vd för TU, bidrog ägarna med ett aktieägartillskott för ett år sedan men att man nu inte såg någon möjlighet att lösa problemen via ny egen finansiering. Därför valde man att ansöka om konkurs hos Stockholms tingsrätt.

- Ja, detta är väldigt ovanligt och inte minst att staten är med i ett sådant här sammanhang, säger Barbro Fischerström.

Ändå valde ni konkursvägen?

- Vi tror inte att vi hade kunnat lösa det med ytterligare tillskott, men vi har ingen anledningen att skämmas för det här, säger Barbro Fischerström.

Delar av institutet har fortfarande stort intresse för TU och GFF. En tredjedel av verksamheten, dotterbolaget Framkom verksamhetsutveckling AB, köptes ut av IMF dagarna före konkursen.

Henrik Kindwall

red@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev