Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Tufft att bli utfrågad av Adaktusson"

Publicerad: 17 November 2008, 06:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:36

Cristina Stenbeck summerar sitt första år som styrelseordförande i Kinnevik i en intervju med DN.


Cristina Stenbeck efterträdde Jan Stenbeck vid hans bortgång år 2002. Sedan ett år tillbaka är hon dessutom ordförande i Metros och MTGs ägare Kinnevik. Ett bolag som på ett år förlorat nästan hälften av sitt börsvärde på 150 miljarder kronor. På frågan om hur finanskrisen påverkat Kinnevik svarar hon:

- När det gäller vårt arbete i själva Kinnevik har det blivit mer disciplinerat och vi har starka finanser i våra bolag. Därför kan vi fortsätta att nu fokusera på det operativa arbetet och inte bara på den finansiella strukturen. Jag känner att vi kan vara mer opportunistiska nu.

Cristina Stenbeck säger till DN att hon är nöjd med beslutet att sälja av Invik:

- Jag känner mig tacksam för att vi såg över Kinneviks finansiella ställning förra året då vi också tog beslutet att sälja Invik och betala av en del av skulderna. Det visade sig vara helt rätt beslut.

Hur ska Kinnevik drivas vidare framöver?

- Det främsta målet är att skapa värden för aktieägarna. Kinnevik som ägare står för långsiktighet och stabilitet. Vi investerar för att försäkra oss om långsiktig tillväxt vi är inte här för att köpa och sälja tillgångar med ett kortsiktigt perspektiv, säger Cristina Stenbeck.

Cristina Stenbeck värvade MTGs ekonomidirektör Mia Brunell till Kinneviks vd-post för två år sedan. De har ett tätt samarbete.

- Vi har mycket kontakt inte bara om Kinnevik utan också om arbetet i gruppens övriga bolag, säger Mia Brunell till DN.

- Vi gillar och använder våra Tele2 abonnemang mycket, lägger Cristina Stenbeck till.

Det är inte ofta Cristina Stenbeck låter sig intervjuas i svenska medier. I mars förra året satte hon sig dock ned med Lars Adaktusson, i MTG-ägda TV8, och diskuterade sitt framtida jobb som styrelseordförande.

- Det var självklart att ställa upp. Det låg mycket arbete bakom rekryteringen och det var ett tillfälle att få träffa honom. Men att bli utfrågad utan paus i en timme och med många människor i publiken som lyssnade var tufft, säger hon till DN.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.