Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

TU tar strid mot EU-förslag

Publicerad: 18 maj 2009, 07:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:25

Tidningsutgivarna uppmanar regeringen att arbeta för att svenska tidningar undantas från en föreslagen EU-regel - som kan tvinga tidningar att ta in annonser och annat material mot sin vilja.


Enligt svensk lag har utgivaren absolut rätt att besluta om vilket material som ska tas in i tidningen. Därmed är personen i sin fulla rätt att vägra att ta in annonser eller annat innehåll. Samma regler finns i ett stort antal andra EU-länder, enligt TU.

EU-kommissionen har lagt fram likabehandlingsdirektivet, där en av konsekvenserna kan bli att tidningsutgivare förlorar rätten att neka annonsmaterial. TU har nu skrivit till integrationsdepartmentet och uttryckt sin oro för förslaget.

"Rätten att vägra införa material - detta oavsett det rör sig om redaktionellt eller kommersiellt material - är absolut. Det är således synnerligen angeläget att medie- och reklaminnehåll uttryckligen undantas från likbehandlingsdirektivet", skriver TU:s jurist Hanna Lind i mejlet.

Som Dagensmedia.se rapporterade förra veckan nekades Sverigedemokraterna att köpa annonsutrymme i Metro.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.