Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

TS döms för Kia-stöld - tvingas betala 443.000

Publicerad: 2 Maj 2008, 12:07
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

Tidningsstatistik bröt mot upphovsrättslagen när företaget kopierade databasen som ligger bakom Kia Index. Det slog tingsrätten fast i en dom i dag.


Tidningsstatistik, TS, anklagades i slutet av 2006 för att ha stulit databasen bakom Kia Index av bolaget Ecentric i samband med att Kia upphandlade leverantör av indexet. Tingsrätten i Alltuna fastställer att kopieringen har skett och att Tidningsstatistik utnyttjat databasen på ett otillåtet sätt.

- Tingsrätten ger oss helt rätt. Det är inget snack om att databasen är skyddad i sig och att Ecentric ska ersättas för den investering det innebar att sammanställa listan, säger advokat Daniel Tornberg, som representerar Ecentric.

Ecentric krävde 240.000 kronor i ersättning beräknat på den arbetstid som lagts ner på att sammanställa databasen. Tingsrätten har gjort en egen beräkning och sänker beloppet till 150.000 kronor. Dessutom ska TS betala Ecentrics rättegångskostnader på 293.000 kronor.

- Vi är jättenöjda med domen, även om vi gärna hade sett full ersättning. Men 150.000 kronor väldigt mycket för ett upphovsrättsligt mål.

Enligt Daniel Tornberg har domen principiell betydelse, trots att det är första instans.

- Det är jätteviktiga principer som läggs fram i domen. Bland annat att databaser med stora informationsmängder omfattas av upphovsrättslagens katalogskydd, vilket har stor betydelse eftersom nästan hela internet är uppbyggt av databaser. Domen visar att det inte är ok att kopiera databaser utan att ersätta upphovsrättsinnehavaren.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.