Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tronds hemliga samtal avlyssnade

Publicerad: 21 November 2008, 09:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:35

Från sitt pojkrum misstänks den 18-årige mannen ha avlyssnat nämndemannens bostad, telefon och mejltrafik. Själv hävdar han att nämndemannen - som tillsammans med Trond Sefastsson är inblandad i en utredning rörande övergrepp i rättssak - bett om hjälp med att "släcka" Expressen.se.


En förundersöknig om övergrepp rättssak, där nämndemannen är inblandad, pågår sedan tidigare. Enligt journalisten Dick Sundevall ska nämndemannen smutskastat personer som var kallade som vittnen i rättegången mot den mutmisstänkte före detta TV4-journalisten Trond Sefastsson.

Enligt anmälaren Dick Sundevall ska detta dessutom ha skett på uppdrag av Trond Sefastsson.

I april blev nämndemannens dator hackad varpå tusentals mejl, bilder och inspelade samtal lades ut på sajter som Flashback och The Pirate Bay.

Bland annat innehöll materialet mailkonversationer, och samtal, mellan nämndemannen och Trond Sefastsson. Materialet innehöll även en nakenbild som lades upp i nämndemannens namn på en ökänd dejtingsajt.

Nu har en förundersökning inletts mot den 18-årige mannen som misstänks ha utfört hackerattacken.

Per E Samuelsson, nämndemannes advokat, vill inte uttala sig om ärendet.

- Utredningen är i ett sådant skede att jag inte vill uttala mig i medierna. Förutom att jag och min klient givetvis gärna ser att den som gör ett dataintrång blir fälld, säger han.

Enligt uppgift till Dagens Media erkänner 18-åringen i förhör att han placerat ett program, via en så kallad trojan, i nämndemannens dator. Han berättar även att han kom i kontakt med nämndemannen via en chat på internet.

Nämndemannen ska enligt uppgift ha bett om hjälp med hur man "släcker" webbsidor, varpå 18-åringen försåg henne med ett program som skulle kunna göra detta. Men i själva verket var filen en trojan, som gav 18-åringen full kontroll över nämndemannens dator.

Enligt 18-åringen sökte nämndemannen hjälp för att "släcka" sajterna Info 14 och Radio islam. Hon ska även ha nämnt Expressen.se som tänkbart mål för en attack. Något som nämndemannen bestämt förnekar.

Bland annat har 18-åringen, via datorns inbyggda mikrofon, kunnat spela in allt som skett i nämndemannens hem, förutsatt att datorn varit påslagen.

18-åringen är misstänkt för dataintrång och olovlig avlyssning.

Nämndemannen är avstängd från sin tjänstgöring i Stockholms tingsrätt i avvaktan på en utredning om jäv. Detta efter att hon i den uppmärksammade Café Opera-målet misstänks ha uttryckt sin åsikt i skuldfrågan under rättegången.

Domen i muträttegången mot Trond Sefastsson meddelas 1 december. Hans riskerar fängelse i upp till sex år.

Dagens Media har sökt 18-åringens advokat.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.