Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tradedoublergrundare säljer laglig nedladdning med pr

Publicerad: 10 April 2008, 07:50
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

I går lanserades Ameibo sin lagliga nedladdningstjänst av film i Norden. Internet och pr blir huvudkanalerna för lanseringen. Ett 15-tal journalister från bland annat SVT, DN och E24 fanns på plats för dagens pressvisning.


- Visst är vi nöjda, det här är relativt lättlanserat, hela nedladdningsdebatten är ju en het potatis, säger den före detta Tradedoublergrundaren Jacob de Geer, som även grundat Ameibo.

Nedladdningstjänsten ska bli ett lagligt alternativ till pirattjänster. Sajten bygger också på samma bittorrentteknik som flitigt används vid illegal nedladdning. Från start är Warner partner och erbjuder 1.000 filmer för nedladdning. Det som ska dra användare till tjänsten är att fildelarna ska kunna tjäna pengar när andra laddar ner filmerna från varandra.

- Med Tradedoubler märkte vi att just möjligheten att tjäna pengar var en bra marknadsföringskanal som blev en drivkraft för användarna att använda just oss, säger Jacob de Geer.

Han är hemlighetsfull hur den övergripande marknadsföringsstrategin ser ut men förutom pr är det internet som gäller som kanal. Men det blir inte Tre Kronor, mediebyrån Jacob de Geer äger tillsammans med Carl-Johan Grandinson och Niclas Fröberg.

- Nej, när det kommer till internet har jag nog tillräckligt stor erfarenhet för att kunna göra mina egna medieköp.

Konkurrenterna till Ameibo är framför allt lagliga alternativ som fysiska videohandlare och SF Anytime. I början är fokuset på fillm men även tv-serier och spel ska finnas i tjänsten i framtiden. Diskussioners förs redan med utländska tv-kanaler, dock inga svenska.

Tv-tjänsten Joost meddelade nyligen att de drar ner tempot på sin världslansering. Problemet för Joost är att de inte lyckats teckna avtal med tillräckligt många innehållsleverantörer.

- Jag tror att Joost underskattade rättighetsfrågan, det är en av de stora frågorna även för oss.

I dagsläget har Ameibo rättigheter på sitt innehåll för Norden. Användare som går in från till exempel USA ser inte ens vilka filmer som finns i systemet.

Filmer från Ameibo går både att ladda ner för alltid och att hyra. Priset för nedladdningar som fungerar för all framtid pendlar mellan cirka 70-140 kronor. 70 procent av materialet på sajten är drm-skyddat.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.