Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Toffelbråket fortsätter - tullen stoppar pirattofflor

Publicerad: 8 Augusti 2008, 11:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:43

Crocs som säljer den såkallade foppatoffeln och som nyligen stämde Intersport har förlorat sitt designpatent. Beslutet är överklagat men tills målet är avgjort ligger tofflor värda miljontals kronor kvar i tullen. Scandinavian Design Company är ett företagen som har drabbats. "Vi står på ruinens brant", säger Anders Lindström, företagets vd.


Det kanadensiska gjuteriföretaget som ursprungligen tog fram foppatoffeln sålde sin produkt till tre olika leverantörer. En av dessa var Crocs, eller Western Brands som företaget hette då. År 2004 köpte Crocs gjuteriföretaget.

- Samtidigt som de gjorde det ansökte de om ett såkallat mönsterpatent, vilket de fick. Då stämde de de andra företagen som sålde skon. Eftersom de redan ägde patentet i USA fick de så kallad prioritet i EU, säger Anders Lindström.

Det ledde till att andra importörers tofflor beslagtogs i tullen. Enligt Anders Lindström skulle Crocs mönsterskydd aldrig ha gått igenom.

- För att bli beviljad ett mönsterskydd krävs att produkten är okänd eller har varit känd i högst ett år. Så var inte fallet med Crocs.

EU var av samma uppfattning och rev upp Crocs mönsterskydd i december ifjol. Men Anders Lindström får fortfarande inte loss sina tofflor från tullen.

- Crocs fick intrångsmålet som vi var inblandade i vilandeförklarat tills dess att frågan om mönsterskyddet var avklarad. Det innebär att Crocs under rättsprocessen, som kan pågå i fyra år, har skaffat sig ett kvasimonopol på den europeiska marknaden.

Hur viktiga är de här tofflorna som sitter fast i tullen för er?

- De är livsviktiga. Vi står på ruinens brant.

Crocs talan förs i Sverige av Henrik Wistam, jurist på advokatbyrån Rydin Carlsten.

- Om Anders Lindström har kritik för att det här kan ta lång tid så har jag förståelse för det. Vi vill alla att hanteringen ska gå snabbare.

Han anser snarare att problemet, enligt honom, är att beslutet gett Crocs ett EU-monopol i upp till fyra år.

- Problemet hade varit om vi inte hade vilandeförklarat och vi hade vunnit. Då hade skorna förstörts och vi hade hamnat i en sits där vi inte hade kunnat backa bandet. Det finns procedurer man måste gå igenom för att undvika felaktiga domslut och det är det vi gör nu.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.