Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Tobias Bringholm tvingas lämna TV4

Publicerad: 28 februari 2007, 10:15
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

"Tråkigt. Oerhört tråkigt." Jan Scherman har säkerligen fått frågan hundratals gånger förut. Frågan om hur det känns att hans programdirektör Tobias Bringholm är polisanmäld för trolöshet mot huvudman. Detta efter att han ska ha tagit privata kostnader på bolaget Metronome.


Rvd

Rolf van den Brink


Sex timmar efter mötet med Tobias Bringholm torsdagen 15 februari, samma dag som Jan Scherman först fick höra om affären, var en ny organisation på plats på TV4. Efter en kvart bestämde sig Tobias Bringholm för att det var bästa att ta tjänstledigt från jobbet som TV4s programdirektör.

Programchefen Åsa Sjöberg sköter det operativa jobbet, tillsammans med planeringschefen Peter Lindström, som är utsedd till tillförordnad programdirektör, och Göran Ellung som håller i utgivarfrågor.

- Det är en organisation som är uthållig. Vi ersatte Tobias från första stund. Vi har inte råd att förlora en sekund i det strategiska arbetet. Och så är inte fallet. Vi jobbar på som vanligt.

Jan Scherman säger att han inte har fattat något beslut om Tobias Bringholm ska blir kvar som programdirektör eller ej. Frågan är om det spelar någon roll. Frågan är om TV4 kan avvakta en juridisk process som kan sträcka sig över flera år.

- Vi kan inte avvakta den. Blir det nödvändigt att fatta beslut ska vi göra det.

Mellan raderna kan det tyckas solklart. TV4 kan inte avvakta en lång process och behöver en programdirektör. Alltså kommer det att bli nödvändigt att hitta en ersättare till Tobias Bringholm.

- Just den slutsatsen tänker jag inte bekräfta.

En del om Tobias Bringholms affärer kände Jan Scherman till redan vid rekryteringen.

- Jag kände till en del av hans konkurser. Och han anställdes inte som affärsman utan som framgångsrik programmakare.

Den tidigare programchefen på TV4, Anders Knave, ägde optioner i Kanal 5 under sin tid på TV4. Och nu en programchef som är polisanmäld för oegentligheter.

Har TV4 verkligen ordning på sina rekryteringar?

- Vi är oerhört noggranna. I Tobias fall hade vi en intern referensgrupp och extern headhunter. Men anställningsprocessen är ingen förundersökning. Det bygger på ett förtroende och att folk talar sanning när man ställer frågor.

Jan Scherman säger att han inte kände till turerna på Metronome och några varningssignaler fick han inte.

- De röda lampor som borde ha tänts, tändes inte.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev