Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tittarna: Reklam-tv gör intressantare program än SVT

Publicerad: 14 Februari 2008, 11:47
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

En Sifoundersökning som SVT och SR presenterade under Public service-dagen i dag visar att förtroendet för statlig tv fortfarande är stort. Men de kommersiella kanalerna gör intressantare och mer underhållande program enligt tittarna.


I undersökningen har SVT jämförts med de tre största kommersiella kanalerna, TV3, TV4 och Kanal 5. På frågan hur kanalerna lyckas med att sända program som intresserar de tillfrågade vinner TV4 med 7,1 poäng på en tiogradig skala. Kanal 5 hamnar på samma poäng som SVT 1, 6,4 poäng.

Även på frågan vilken kanal som sänder mest underhållande och engagerande program vinner TV4. Kanal 5 kommer på andra plats och SVT 1 på tredje plats.

- När man frågar folk vad de vill ha är det ju ofta underhållning, men vi är inte bara till för att tillfredsställa publiken. Vår roll är även att få tittarna att se på sådant som de inte visste att de var intresserade av, säger Jan Petersson, strategichef på SVT.

SVTs kanaler vinner dock enkelt när det kommer till vilken kanal som sänder pålitliga och trovärdiga nyheter och även vad gäller program som ger kunskap och insikt. SVT tillsammans med TV4 anses vara de kanaler som sänder program med högst kvalitet. Här återfinns TV3 på bottenplats.

Undersökningen har också ställt samma frågor angående radion. Här jämförs SRs kanaler med Rix FM och Mix Megapol. Här vinner SRs kanaler på alla punkter utom på punkten att lyckas spela varierande musik.

71,2 procent av de tillfrågade i undersökningen har ganska stort eller mycket stort förtroende för SVTs sändningar. Undersökningen har även tittat på politisk åskådning i relation till förtreondet för SVT. I topp hamnar de som röstar på centerpartiet med drygt 80 procent som har högt förtroende för SVT. Därefter följer miljöpartiet, folkpartiet och kristdemokraterna.

Lägst förtroende för SVT har de som sympatiserar med moderaterna. Hos dessa har knappt 65 procent högt förtroende för SVT. Näst sämst förtroende för SVT har de som sympatiserar med vänsterpartiet, 65 procent av dessa har högt förtroende för SVT.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.