Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Logga in


Nyheter

Tidningen Glöd går mot sin död

Publicerad: 05 Mars 2007, 04:05
Uppdaterad: 06 December 2015, 17:10

Folkhälsoinstitutets tidning Glöd, med 90.000 i upplaga, läggs med stor sannolikhet ned. Ingen vill betala för tidningen."Vi arbetar nu med det som vi betraktar som det sista numret", säger redaktören Mia Faber.


Glöd ges ut av Folkhälsoinstitutet sedan 1990 och handlar om sexualitet, samlevnad och könssjukdomar. Tidningen riktar sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern och beställs av framför allt skolor. Glöd når ut till mellan en tredjedel och hälften av landets tonåringar, säger redaktören Mia Faber.

- Det här är en stor tragedi för landets tonåringar. De kan läsa om sex överallt, till exempel i Frida, Vecko-Revyn och Slitz, men där får de ingen tillförlitlig information och absolut inget stöd i sin individuella utveckling. Det som Glöd står för finns ingen annanstans. Om några år kommer säkert någon att säga: Tänk om man hade en tidning som nådde ut till både invandrarkillar och deprimerade tonårstjejer.

Glöd har sedan starten finansierats med statliga pengar för hiv-prevention. Ansvaret för det nationella hiv-arbetet och de tillhörande pengarna flyttades under fjolåret från Folkhälsoinstitutet till Socialstyrelsen. Folkhälsoinstitutet tycker därför att Glöd inte längre är deras bord och vill inte fortsätta med utgivningen. Inte heller Socialstyrelsen vill stå för fiolerna.

- Socialstyrelsen har sagt att de kan tänka sig att bidra med en del av kostnaden. Men de går bara in med pengar om vi hittar andra, större, finansiärer. Vi har letat under alla stenar, men det har inte räckt, säger Mia Faber.

Vilka har ni pratat med?

- Vi har försökt med olika myndigheter och med olika organisationer som Ungdomens Nykterhetsrörelse och RFSU. RFSU är positiva, men de har inte heller pengar. Alla tycker att det är en jättebra tidning, men ingen vill betala för den.

Har ni i redaktionen diskuterat att driva tidningen vidare på egen hand?

- Visst, om vi var garanterade pengarna. Men ingen av oss är beredd att ta den ekonomiska risken.

Folkhälsoinstitutet har, i likhet med många andra myndigheter, kommit fram till att de inte bör ägna sig åt tidningsutgivning riktad till allmänheten. Det är en hållning med växande stöd i det statliga Sverige: Myndigheter ska ägna sig åt sin kärnverksamhet. De ska inte bilda opinion och ge ut tidningar, utom i de fall dessa strikt behandlar myndighetens egna tjänster och verksamheter.

- Varför det? säger Glöds redaktör Mia Faber. Någon måste jobba med de här frågorna och jag kan inte se annat än att det är en nationell angelägenhet att ungdomar får en vettig grund att stå på vad gäller sex- och samlevnadsfrågorna. Och om tidningen ska vara trovärdig och eftertraktansvärd måste den ha en bredare ansats än att bara informera om könssjukdomar.

Skulle Glöd kunna bära sig kommersiellt?

- Jag tror faktiskt inte det. Det är inte omöjligt. Men när ungdomarna börjar att få sitt barnbidrag slutar föräldrarna att prenumerera på tidningar åt dem. Många av dem som vi verkligen vill nå, dem som inte har så mycket pengar, lägger inte sina pengar på tidningsprenumerationer.

Det kommer att göras ett sista försök att hitta finansiering till tidningen Glöd, säger Mia Faber.

- Vi skulle kunna titta på om det går att göra ett samarbete på regional nivå, till exempel med organisationer och landsting. Det kan hända att det dyker upp vettiga lösningar. Om en månad vet vi om tidningen är nedlagd eller inte.

Lisen Forsberg


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.