Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tidningar plockar bort islamkritiska Twingly-länkar

Publicerad: 9 Januari 2009, 15:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

Helsingborgs Dagblad har plockat länkar som kritiserat islam i samband med artiklar om konflikten i Palestina och upploppen i Rosengård. "Att ha länkar som går till innehåll som vi aldrig skulle publicera hos oss känns inte bra", säger chefredaktören Sören Karlsson.


När debatten om Lars Vilks rondellhundar rasade som hårdast valde Dn.se att plocka bort Twingly-länkar som innehöll orden Lars Vilks.

Nu, då tidningarna fylls med artiklar från Israels offensiv i Gaza, har flera dagstidningar valt att plocka bort Twingly-länkar med islamkritiskt budskap, skriver bloggen Muslimsk friskola, som också presenterar flera exempel.

Bland annat ska Helsingborgs Dagblad ha tagit bort minst två länkar, båda med islamkritiskt innehåll. Den ena artikeln handlade om kriget i Palestina, den andra om oroligheterna i Rosengård för ett par veckor sedan.

Sören Karlsson, chefredaktör för Hd.se, säger att ett tiotal webbredaktörer hjälper till att moderera sajten - och Twinglylänkarna.

- Automatiken är som den är, länkarna ramlar in. Vi försöker blicka igenom länkarna som dyker upp och om vi gör en bedömning att bloggen innheåller något främlingsfientligt eller olagligt så väljer vi att stänga länken, säger han till Dagens Media.

- Det här har vi naturligtvis fått kritik för, speciellt av de berörda bloggarna. Men jag kan bara ta ansvar för vad som finns på vår sajt och hur den uppfattas av människor som besöker den, fortsätter han.

Sören Karlsson säger att tidningen diskuterar frågan i princip dagligen.

- Vi har pratat mycket om detta internt och det är inte lätt att dra gränsen eller skriva ett regelverk som är exakt.

Även Sydsvenskan ska enligt bloggen ha plockat bort länkar. Nyhetsredaktören Andreas Mattsson säger att han inte kan svara på om det förekommer någon moderering.

- Jag gör själv ingenting, säger han.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.