Tidigare TV3-chef följer Staël och Nyhlén till Sourze

2007-05-23 08:39 Rolf van den Brink  

Tillsammans med Johan Staël von Holstein, Greger Larsson och Daniel Nyhlén ska sajten Sourze bygga Sveriges största nyhetssajt. Med kändismaterial, nyheter och användargenererat material ska sajten nylanseras både i Sverige och internationellt. "Vi ska bli större än Aftonbladet", säger Carl Olof Schlyter, Sourze grundare.


Under några månader ska sajten byggas om dramatiskt, lokala redaktioner med både redaktionell personal och annonssäljare skat etableras i flera europeiska länder.

Sajten kommer att innehålla både material från nyhetsbyråer och användargenererat material.

- Det är fullt realistiskt att vi är större än Aftonbladet om fem år, vi har ett försprång genom att vi inte har hundratals trögrörliga journalister, säger Carl Olof Schlyter som grundade Sourze som tidning på nätet 2001.

Förra året fick han kontakt med it-entreprenören Johan Staël von Holstein, som nu är delägare i Sourze via sitt bolag Iqube.

- Att jag gör en affär med honom beror på att han verkligen förstår, att han har en brinnande vision av vad det här kan bli, säger Carl Olof Schlyter.

Johan Staël von Holstein har tagit med sig vännen Greger Larsson, tidigare vd för TV3 och ordförande i Viasat, in i projektet, även han blir delägare.

- Jag går in som styrelseordförande, och skjuter till en del pengar också. Det känns väldigt kul och spännande, det är inte så ofta man springer på helt nya projekt av det här slaget, säger Greger Larsson.

Han berättar också att den första delen av den internationella lanseringen ska ske i Storbritannien.

- Det är naturligt eftersom jag bor här, och det finns inte heller något liknande här, inte som vi har sett, säger Greger Larsson och fortsätter:

- Självklart måste man ha en lokal närvaro, det går ju inte att bara tända upp en ny sajt.

Nu söker bolaget efter riskkapital.

- Sourze har ju legat i sin linda, även om det funnits några år, ska man ta det till nästa nivå så kostar det en hel del pengar, säger Greger Larsson.

Du blir styrelseordförande, vem blir vd?

- Vi har en kille på gång, som kommer från den digitala världen, men han har inte riktigt gjort klart i andra änden, så därför kan jag inte berätta.

Även kändisjournalisten Daniel Nyhlén, tidigare på bland annat Aftonbladet och TV4, blir delägare i bolaget.

- Jag kommer framförallt att jobba med strategiska frågor om den kommersiella journalistiken. Jag kommer inte att medverka i produktionen som reporter utan mer skissa på upplägg, säger Daniel Nyhlén.

I dag har sajten omkring 80.000 unika besök i månaden, enligt egen uppgift.

- Inom ett halvår har vi dubblat antalet besökare, och då börjar annonspengarna rulla in, den marknaden exploderar ju just nu, säger Carl Olof Schlyter.

Sourze planerar att locka besökare genom att betala alla som på olika sätt är aktiva på sajten.

Niclas Rislund
niclas@dagensmedia.se
Rolf van den Brink
rolf@dagensmedia.se

Rolf van den Brink

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

ANNONS

Åsikter & debatt