Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Tarras-Wahlbergs bästa råd: "Tala sanning"

Publicerad: 4 September 2015, 04:11
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:52

I boken "Journalister är också människor" delar Elisabeth Tarras-Wahlberg med sig av tre decenniers erfarenhet av att handskas med media.


Elisabeth Tarras-Wahlberg har en gedigen erfarenhet av kontakter med media efter mer än 30 år som talesperson för kungahuset. Nu har hon skrivit boken "Journalister är också människor" med konkreta tips på hur man bäst hanterar media. För Dagens Media berättar hon att hon saknade en källa till enkla råd i enkel förpackning kring hur man umgås med medier.

– Dessutom hoppas jag kunna hjälpa till att minska klyftan mellan medier och allmänhet, en klyfta som jag upplever växer idag, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

På frågan vilket som är hennes främsta tips för bra medierelationer svarar hon snabbt och utan tvivel: att tala sanning.

– Det är grunden till alla mänskliga relationer, därför gäller det också med kontakter med media. Att tala sanning ska vara en självklar utgångspunkt, allting följer därefter.

Hur kommer det sig att du valde att döpa boken till "Journalister är också människor"?

– Det har att göra med en annan av mina viktigaste regler, att inte betrakta medier utifrån ett "dom och vi"-perspektiv och att i samtal med journalister ta ner frågeställningar till en medmänsklig nivå. Men det är också viktigt att inte försöka etablera kompisrelationer utan att alltid hålla det på en professionell nivå.

Vilken har varit den största utmaningen för dig vad gäller medier?

– Svårast har varit att rätta faktafel. När någonting en gång publicerats har det varit svårt att få gehör för tillrättalägganden.

Vad har varit roligast?

– Det roligaste har varit när jag fått möjlighet att resa tillsammans med kungaparet eller kronprinsessan i samband med till exempel statsbesök och i andra officiella sammanhang. Då har det funnits chans att skapa just sådana här goda relationer till journalisterna.

Sedan år 2009 är Elisabeth Tarras-Wahlberg expertkommentator på TV4 och senior advisor på kommunikationsbyrån Kreab. "Journalister är också människor" är utgiven av Ekerlids Förlag.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.