Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Tabloid var det näst bästa alternativet"

Publicerad: 19 Juni 2002, 13:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:14

Tabloidiseringen av DN är inte den bästa tänkbara förändringen av tidningen, enligt chefredaktör Hans Bergström. I en intevju med Dagens Media ger han sina synpunkter på formatförändringen och sparpaketet.


Hur påverkar besparingarna DNs möjligheter att göra en kvalitetstidning?

- Vi har 330 personer kvar efter nedbemanningen, jämfört med 370 idag. Svenska Dagbladet har 170, vilket innebär att vi blir dubbelt så många. Jag är inte orolig för att förändringen ska påverka våra möjligheter att göra Sveriges ledande kvalitetstidning. I och med att vi går fram på frivillig väg kan vissa avdelningar drabbas hårdare än andra och under de månader som en sådan här genomgång görs blir det en viss energiförlust. Men jag är inte orolig för den framtida positionen.

Allmänna redaktionen ska skäras ned med 35 tjänster och kulturen med fem. Vilka redaktionella delar påverkas inte?

- Ledarredaktionen påverkas inte när det gäller nedbemanning, den skar vi ner med 25 procent för tre år sedan. Fördelningen av nedbemanningen blir över skrivande, redigering, foto- och bildhantering och det blir också färre chefer. Det är de fyra huvudkategorierna. Vi har en bild av hur det kan göras men något slutligt förslag kommer inte förrän i mitten av september. Samtidigt genomför också vi en genomgång av hela nyhetsorganisationen. Vi har Sören Björklund inne som konsult för att gå igenom hur vi kan få en tydligare nyhetsorientering.

Hur ser reaktionerna från de anställda ut?

- Det är aldrig trevligt med besparingar. Det finns stor förståelse för vikten av att komma ur den extrema sårbarheten som beroendet av platsannonseringen innebär. Vi har informerat personalen om det ekonomiska läget en gång i månaden så de förstår omfattningen väl. Jag tror att personalen hade väntat sig mer. Det fanns en oro för varsel och uppsägningar och nedbemanning kan nog vara lättare att hantera. Men bland dem som är 58 år och äldre kan jag tänka mig att det finns blandade känslor. Dels för att de för sin egen del funderar över situationen, men också över att det återigen är de äldre som prickas ut. Jag ogillar själv åldersuppdelning men det är så las (Lagen om anställningsskydd, red. anm) ser ut när vi vill gå vägen genom frivillighet.

Tror du att de aviserade förändringarna räcker?

- Ja. Vi kommer att arbeta aktivt för att klara förändringarna på frivillig väg. Där är inriktningen vi valt.

DN visar en förlust på 41 miljoner kronor det första kvartalet i år. För årets fem första månader visar tidningen en förlust på 39 miljoner kronor, jämfört med 91 miljoner kronor samma period förra året. Prognosen säger att förlusten hamnar på 89 miljoner kronor för helåret 2002. Vad bygger ni den på?

- Det är stora variationer i annonsmängd olika månader. Men vi vet rätt väl hur fördelningen ser ut. Maj förra året var den sista relativt hyggliga annonsmånaden, sen kom lågkonjunkturen och elfte september och framförallt raset för platsannonser. Det vi nu jämför med blir framöver relativt lätt att slå och i beräkningen ligger en viss uppgång i ekonomin i höst.

B- och C-delen blir tabloid. Går det att göra en kvalitetstidning i tabloidformat?

- Ja. Bilden av tabloiden har förskjutits. Från att ha varit förknippad med kvällstidningar och sensationsjournalistik. Men så är det inte längre. Exemplen finns i DI, Axess och Svenska Dagbladet i Sverige, och Le Monde internationellt. Jag vill dessutom gärna se vår förändring som att vi blir en broadsheet-tabloid, där vi kan förena nyhetsauktoriteten med en ökad bekvämlighet. Många läsare vill gärna ha en blandning av format, det finns blandade behov under en dag. Exempelvis vill de kunna ta med sig en lättare kulturdel till soffan. Men det har ett värde att A-delen har kraften hos en större klassisk morgontidning. Då kan vi visa helidesgrafik och förstasidan kan ge en bra överblick. Skulle vi göra hela tidningen till tabloid får vi blädderproblem. Det vi vinner vi bekvämlighet skulle försvinna i överblick.

Har Svenska Dagbladet lyckats med sin tabloidisering?

- De säger själva att de ska vara något mittemellan en kvälls- och en morgontidning. Dels genom formatet och dels genom den publicistiska avsikten. De har förenat formatbytet med mer emotionell journalistik, och det kan man tycka vad man vill om. Samtidigt är redigeringen av SvD relativt stram, och visst ser man skillnad mellan Expressen och Svenskan.

I augusti förra året frågade Dagens Media dig när DN blir tabloid. Då svarade du "Aldrig. Vi kan inte hantera det formatet vare sig annonsmässigt eller journalistiskt". Vad har hänt sedan dess?

- Jag står fast vid det. Att förändra formatet ingick i ett program som jag tog tag i när jag kom i mars förra året. Jag arbetade mot ett New York Times-liknande format, något som Joachim Berner och jag hade fått en överenskommelse med GP och Sydsvenskan om att vi skulle kunna genomföra. Men det stoppades av vår ledning på grund av den påverkan det skulle få på Expressen. Sedan rullade taboliddiskussionen på och det gick tyvärr inte att få till stånd det New York Times-format som jag önskade. Den aktuella lösningen blev den näst bästa. Men jag vill gärna se det som en egen kombination.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.