Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Sydsvenskan tar över Skånemedia

Publicerad: 25 November 2008, 13:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:35

Sydsvenskan tar över tidningsgruppen Skånemedia, där Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda ingår. Syftet är att spara pengar. "Det är ett nödvändigt steg för att säkerställa mångfalden", säger Johan Ståhl, koncernchef på Sydsvenskan.


Sydsvenskan äger sedan tidigare 73 procent av Skånemedia, medan 27 procent ägdes av Stiftelsen Kristianstadspress ägde 27 procent. Nu tar Sydsvenskan över resten av bolaget, och Stiftelsen Kristianstadspress blir delägare till Sydsvenskan, vid sidan av majoritetsägaren Bonnier och Wahlgrenska Stiftelsen. Det nya avtalet träder i kraft nästa år.

Syftet med affären är att spara kostnader genom ökad samverkan.

- Som en legal enhet i stället för två blir det enklare att realisera de synergier vi eftersträvar, säger Johan Ståhl.

Innebär affären några förändringar för tidningarna?

- Nej, det är en teknisk konstruktion. Jag tror på styrkan i lokala varumärken. Men för att säkra den journalistiska mångfalden är det här en nödvändig åtgärd. Vi kommer att se fler konsolideringar.

Johan Ståhl utesluter dock inte redaktionella samarbeten mellan tidningarna.

- Om någon tidning gör något bra ska vi så klart kunna utnyttja det i andra tidningar också.

Däremot ser Sydsvenskan och Skånemedia över organisationen i hela bolaget för att göra organisationen så effektiv som möjligt. Samtliga medarbetare har erbjudits avgångspension eller avgångsvederlag. Sammanlagt ska 30 miljoner kronor sparas till och med 2011.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.