Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

SVTs temakväll om Castro fällt av Granskningsnämnden

Publicerad: 16 april 2007, 07:30
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:07

SVTs temakväll om Kubas ledare Fidel Castro resulterade i 19 anmälningar till Granskningsnämnden, som fällde sändningen för brott mot kravet på opartiskhet.


Temakvällen bestod av tre dokumentärer och ett tio minuter långt studiosamtal. I två av dokumentärerna berättade Fidel Castro om sig själv och sin syn på sakernas tillstånd. Den tredje dokumentären handlade om en kvinna som haft en kärleksrelation med Castro.

Granskningsnämnde fann inte att dokumentärerna i sig stred mot kravet på opartiskhet, men att det hade behövts uppvägande inslag, i ett programupplägg där en kontroversiell politisk ledare i två timmar fick föra fram sitt budskap.

Kritiska röster höjdes mot Castro i den efterföljande studiodebatten, men enligt nämnden var det inte tillräckligt, för att sändningen som helhet skulle kunna sägas vara opartisk.

Även SRs P1 Morgon fälldes för ett inslag om Astorias hotande konkurs och att SF var en potentiell uppköpskandidat. I inslagets intervjuer presenterades bara negativa röster upp om det eventuella uppköpet.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.