Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT svarar på fackets kritik

Publicerad: 3 Februari 2009, 14:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:22

SVT:s hr-direktör Helene Axelsson-Sahlin svarar på kritiken från journalisternas fackklubb: "Vi vill undvika ofrivilliga tillsvidareanställningar".


SVT ska täcka upp bemanningen i sommar med hjälp av ett bemanningsföretag, vilket fackklubben är starkt kritisk till. Enligt fackklubben handlar det om att kringgå förturen.

Men enligt Helene Axelsson-Sahlin ska SVT i första hand täcka upp med egna resurser genom att anställda går in på andra divisioner. Exempelvis kan någon från allmän-tv gå in på nyheterna, eller någon från de regionala nyheterna täcka upp i Stockholm.

- Vi ska använda vikarier där det behövs och går och använda ett bemanningsföretag som komplement, säger Helene Axelsson-Sahlin.

Vilket bemanningsföretag det blir är ännu inte klart, men SVT håller på med en upphandling. Att medarbetare täcker upp kollegors semestrar har gjorts förut, men inte lika medvetet och aktivt, säger Helene Axelsson-Sahlin.

På kritiken om att SVT kringgår reglerna om förtur säger hon:

- Vi har under hösten genomfört en nedbemanning, som varit smärtsam, för att komma ner i en nivå som vi bedömer att vi behöver i framtiden. Vi vill undvika ofrivilliga tillsvidareanställningar och de anställningar vi gör ska vara genom kompetensbaserad rekrytering där vi ser att det finns ett långsiktigt behov.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.