Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT stoppade sajt som skämtade om Engla-dvd

Publicerad: 16 Maj 2008, 12:04
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:48

Humorsajten Boyahed gjorde en fiktiv dvd av SVTs sändning av Englas begravning - och placerade den i en miljö som liknar SVTs webbutik.Det fick SVT att skicka en jurist på Boyaheds webbhotell - som valde att stängde sajten.- Grovt osmakligt, säger Jan Axelsson, programdirektör på SVT, om satiren.


Boyaheads satir som SVT reagerade på. Montage: Boyahead.com. Det var i måndags som Boyahed publicerade satiren över SVTs sändning av den mördade flickan Engla Höglunds begravning.

Boyahed skriver om motivet på sin sajt:

"Grundkonceptet var att om SVTs resonemang om att sändningen berodde på ett publikintresse verkligen håller, så borde de rimligtvis också släppa ceremonin på DVD."

Men tilltaget gillades inte av SVT. En av bolagets jurister mejlade Boyaheds webbhotell Servage, med krav på att satiren omedelbart skulle plockas bort från sajten.

Boyahed plockade aldrig bort satiren - vilket resulterade i att sajten stängdes ner.

SVT blev uppmärksammade på Engla-satiren när de läste den centerpartistiska bloggaren Markus Berglunds blogg, som visade upp bilden i en länk till Boyahed. Det dröjde bara ett par timmar innan SVT kontaktade Markus Berglund.

- De har varit på alla som har visat bilden. Jag tycker att det är helt galet, säger han till Dagens Media.

Jan Axelsson, programdirektör för nyheter och sport på SVT, förklarar SVTs agerande:

- Publicistiskt är det grovt osmakligt, falskt och osant. De har tillskrivit mig och företaget osanna uppgifter. Juridiskt rör det sig om varumärkesintrång.

Men kan man inte tillåta den här typen av grepp inom satirens ramar?

- Det är upp till dem om de vill fortsätta, vi säger vad vi tycker. Den yttrandefriheten gäller även ett företag som vi. Om de vill ha det prövat - varsågod.

Jan Axelsson betonar att Englas begravning är en mycket allvarlig händelse.

- Det är klart att man måste tåla satir. Men någonstans i en sådan här satirmiljö måste man finna en gräns. Jag tycker att den gränsen var väldigt snabbt passerad. När man kopplar det till vårt arbete med den här svåra frågan tycker jag att det är rimligt att man reagerar.

Han är också kritisk till att Boyaheds redaktion består av anonyma avsändare.

- Det är ju en intressant och modig form av satir. Sedan anklagar de oss för att förtrycka yttrandefriheten. Det är bara ömkligt.

Ska ni ta det här vidare?

- Om de tänker fortsätta så får vi ta ställning till hur vi ska agera.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.