Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT sänder Englas begravning

Publicerad: 30 April 2008, 08:28
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:50

SVT har beslutat sig för att direktsända den 10-åriga flickan Engla Höglunds begravning. - Jag tror att vi kommer få kritik, säger Per Yng, enhetschef för SVT Nyheter och Samhälle.


Den 10-åriga flickan mördades i april. Fallet väckte en sällan skådad uppståndelse i media. Nu ska alltså SVT direktsända Englas begravning.

- Det enorma engagemang som väckts av detta har gått längre än att gälla en enskild person. Hon har blivit en symbol för en hel samhällsfråga: barns okränkbarhet. Då tänkte vi låta alla de som engagerat sig att få en chans att följa hennes begravning, säger Per Yng.

Är detta ett trendbrott?

- Det är en liten positionsförändring, normalt gör vi inte detta. Men vi förstod att familjen ville det och då satte vi oss ner och hade en publicistisk diskussion. Vi kom fram till att detta låg i vårt intresse som förmedlare av strömningar och förändringar i det svenska samhället.

Traditionellt har SVT begränsat sig till att sända statsöverhuvudens och andra offentliga personers begravningar.

- Men vi har följt en del privata begravningar på nyhetsplats. Det är inget principbeslut, vi bedömer läget från gång till gång.

Kommer det att bli vanligare att ni sänder begravningar från uppmärksammade brottsfall?

- Nej, det tror jag inte. I det här fallet rymmer frågan så många dimensioner, allt ifrån barns okränkbarhet till bristfälligt polisarbete etcetera.

Tror du att SVT kommer få kritik?

- Ja, jag tror det blir en diskussion och den är spännande.

Har familjen fått betalt?

- Absolut inte.

Begravningen sänds lördagen den 10 maj klockan 11.00. Programledare är Marianne Rundström.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.