Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT:s programdirektör smet från skatt

Publicerad: 14 Januari 2009, 19:29
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:24

SVT:s programdirektör Annie Wegelius drabbas av en rejäl skattesmäll. Dagens Media kan idag avslöja att hon under flera år undanhållit kapitalinkomster och förmögenhet på hundratusentals kronor från beskattning. "Jag har gjort fel, men inte medvetet", säger Annie Wegelius, till Dagens Media.


Det är bland annat försäljning av aktier i ett utländskt bolag, som Annie Wegelius inte har tagit upp i sin deklaration.

Efter en granskning av Skatteverkets utlandsenhet har SVT:s programdirektör nu upptaxerats.

- Jag har, omedvetet inte medvetet, underlåtit att betala in skatt efter försäljningen av min andel i bolaget Viviance. Den enkla förklaringen är att jag inte visste att det skulle tas upp i deklarationen då, eftersom inga pengar utbetalades vid den tidpunkten, säger hon till Dagens Media.

Affären skulle enligt Skatteverket ha deklarerats 2003. Eftersom det inte gjordes har Annie Wegelius betalat för lite skatt även de följande åren.

Totalt handlar det, enligt Skatteverkets beslut, om hundratusentals kronor årligen som Annie Wegelius inte har deklararerat. Hon tvingas nu betala in både skatt på de undanhållna beloppen, och så kallat skattetillägg.

Skatteverkets utredning sträcker sig tillbaka till taxeringsåret 2003, fram till 2006, och enligt beslutet ska Annie Wegelius betala in 267.898 kronor, inklusive skattetillägg på 76.542.

Annie Wegelius kommer dock att motsätta sig en del av de belopp som Skatteverket har beslutat om.

- Skatteverket har av olika skäl inte haft den fulla bilden. Vi för en dialog och när vi har kommit fram till de rätta beloppen kommer jag att, som jag alltid har gjort, ta ansvar.

På grund av beloppets storlek skickas ärendet också vidare till Ekobrottsmyndigheten som ska ta ställning till om Annie Wegelius gjort sig skyldig till skattebrott.

- Vi har skyldighet att anmäla misstanke om brott till Ekobrottsmyndigheten, och de avgör om de ska inleda en förundersökning, säger Katrina Björk på utlandsskattekontoret.

En stor del av beloppen som Annie Wegelius undanhållit beskattning i Sverige kommer från försäljning av aktier i bolaget Vivance, som hon sålde 2002.

Det var i slutet av 1990-talet som Annie Wegelius och Maria Borelius grundade K-world, och 1998 vann ett av sex eftertraktade tillstånd att sända digital-tv i marknätet.

"Vårt mål är att skapa en bred kunskapskanal", skrev de i sin ansökan.

Under de fyra år som bolaget var verksamt innan det gick i graven 2002 pumpade riskkapitalister och investerare in cirka 700 miljoner kronor.

2001 köpte K-world det schweiziska bolaget Viviance med egna aktier, och K-worlds moderbolag Kunskaps-tv bytte namn till Viviance.

Annie Wegelius ägarandel var vid försäljningen av Viviance året därpå drygt sex procent. Av köpeskillingen på omkring åtta miljoner kronor erhöll hon 471 704 kronor.

Skatteverket har vid flera tillfällen uppmanat Annie Wegelius att förklara varför hon inte tagit upp de aktuella beloppen till beskattning. SVT:s programdirektör har dock inte inkommit med något svar.

- Det har jag ingen kommentar till, säger Annie Wegelius.

Däremot framgår det av omprövningsbeslutet att hon, via ombud, i ett telefonsamtal strax före jul hävdade att Skatteverkets underlag var felaktigt, och att hon ville skicka in en komplettering. Dagen efter ändrade ombudet dock och förklarade att hon inte tänkte skicka någon komplettering.

SVT har tidigare drabbats av flera skatteskandaler. Bland annat fick en av Annie Wegelius företrädare, Mikael Olsson, sparken när det avslöjades att han struntat i att betala skatt, hade skulder hos kronofogden och hade använt SVT:s kontokort för privata inköp.

Lasse Weiss skulle precis tillträda som vd när det blev känt att han via avancerad skatteplanering och skalbolagsaffärer minskat sin skatt med omkring en miljon kronor.

Dagens Media har sökt SVT:s vd Eva Hamilton.

Skatteverkets beslut.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.