Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

SVT fälls för Britt Eklands klädreklam i Stjärnorna-såpan

Publicerad: 14 April 2008, 07:51
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:52

Britt Ekland bar vid flera tillfällen i Stjärnorna på slottet en munkjacka med logotypen för klädmärket Abercrombie & Fitch. Nu har programmet fällts för otillbörligt gynnande.Även TV4 fälls av GRN - återigen för spelskyltar och liveodds.


Ordet Fitch, som står för Abercrombie & Fitch, stod över hela bröstet på skådespelerskan Britt Ekland. För Granskningsnämnden, GRN, var det ett solklart fall av otillbörligt gynnande, som varade i cirka tre minuter.

- Ja, det var så pass mycket. Och SVT har tidigare fällts för samma märke, lustigt nog, säger Tarek Touma, handläggare på GRN.

Den tidigare Abercrombie & Fitch-fällningen ägde rum 2005, då en av gästerna i SVTs morgonsoffa bar en liknande tröja under sändningen.

I en episod av programmet fick deltagarna varsin seglarjacka av märket Pelle P. Eftersom det inte skedde någon direkt fokusering på varumärket frias SVT för exponeringen av Pelle P.

Stjärnorna på slottet frias även för att ha exponerat två Mercedes-bilar i programmet.

"Vid en helhetsbedömning av programmet kunde nämnden /…/ inte finna att exponeringen av bilarna var så omfatatnde att det blev fråga om ett otillbörligt gynnande", skriver GRN.

TV4 fälls samtidigt för att ha vid 19 tillfällen ha visat elektroniska skyltar för en speltjänst, samt tjänstens liveodds. Exponeringen skedde i TV4s Tipslördag, i TV4 Plus och TV4 Sports La liga.

GRN skriver:

"Enligt Granskningsnämnden gick fokuseringen på speltjänsten utöver vad som kunde motiveras av ett informations- och underhållningsintresse. I de granskade sändningarna i TV4 och TV4 Plus förstärktes dessutom gynnandet av att den aktuella speltjänsten var sponsor för sändningarna".

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.