Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenske DDB-chefen: "Min fru grät när jag skulle åka tillbaka"

Publicerad: 23 Mars 2011, 08:26
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:16

Han undkom det stora skalvet med bara några timmar. Nu lämnar DDB:s Johan Östlund sin gravida hustru för att återvända till katastrofens Japan och det som kallats för "dödens zon".


Ämnen i artikeln:

DDB

I början av mars drabbades Japan av en av de kraftigaste jordbävningar som någonsin uppmätts - och en tsunami som utraderade hela städer.

Samtidigt satt Johan Östlund, planner director på DDB i Tokyo, på ett hotellrum i Singapore tillsammans med sin gravida fru. Planet hade lyft bara timmar innan helvetet brakade lös.

Men i måndags valde Johan Östlund att återvända till Tokyo och trotsa både efterskalv och den radioaktiva strålning som läcker från kärnkraftverket Fukushima 1. Strålning som i dag är så hög att spädbarn inte får dricka vattnet i Tokyo.

Sedan igår är han tillbaka på kontoret. Och sviterna av jordbävningen, de märks.

– Jag kan se att mina kollegor är helt utmattade av det här. Igår brakade det lös ett skalv på 4,5 mitt under en telefonkonferens och vi var tvugna att av avbryta. Inte för att det var farligt utan för att folk inte orkade mer.

Han berättar att han under gårdagen vaknade av ett efterskalv och att det i snitt sker 3-5 efterskalv per dag.

– Folk blir stressade så fort det börjar skaka eftersom de inte vet att om det är den stora jordbävningen eller inte.

Till följd av jordbävningen sparar många in på el. På DDB håller man exempelvis möten utan tända lampor och när Johan Östlund skulle köpa vatten fanns bara det dyraste sorterna kvar.

– Efter jordbävningen fick en kollega gå i tio timmar för att komma hem eftersom det inte gick några tåg.

Är du inte rädd för strålningen?

– Jag är inte så orolig, men gravida kvinnor och småbarn kan ju inte dricka vattnet. Det vi känner är att det här kanske är ett tecken på att det kan komma andra problem, säger han och fortsätter:

– Folk känns väldigt lugna, men sedan kan jag inte uttala mig om det är för att de inte orkar bry sig längre. Men min bild är trots allt att det är jordbävningarna som bryter ned folk, säger han och fortsätter:

– Vi är inte rädda för kärnkraftsavfall utan för jordbävningar och allmän kalabalik.

Han berättar också att det inte är några västerlänningar ute på gatorna och att många har åkt från Tokyo.

När de flesta har valt fly Japan åker du tillbaka, hur reagerade dina nära och kära på det beslutet?

– Ja de var väl inte supernöjda direkt. Mamma var inte så glad och det är väl egentligen ingen som tycker att det är roligt. Men efter att ha tittat på de fakta som lagts fram samtidigt som jobbet kallade fattade jag det här beslutet, säger Johan Östlund och fortsätter:

– Det var mest min fru som var uppriven och grät när jag skulle åka tillbaka.

Han berättar att han också kände en skyldighet att återvända till DDB.

– 99 procent av mina kollegor är japaner och vi är ju ett team. Därför fick jag övertyga mina föräldrar och det känns faktiskt skönt att vara tillbaka på ett sätt. När alla andra lämnar åker jag tillbaka. Det säger jag nu i alla fall, säger Johan Östlund och skrattar.

Du trotsar strålning och efterskalv, vad krävs egentligen för att du ska lämna Tokyo?

– Om min fru säger att hon vill att jag åker tillbaka så gör jag nog det. Men jag tänker att det blir bra, jag vill inte gå runt och känna att det ska hända något mer. Jag har ställt in mig på att det kommer skaka och så är det inte mer med det.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

DDB

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.