Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenska journalisternas vittnesmål från kaoset i Sotji

Publicerad: 7 Februari 2014, 12:55
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:48

Standarden på hotell och organisation i OS-staden Sotji har ifrågasatts från många håll. För Dagens Media berättar de svenska journalisterna på plats om sina upplevelser.


Ämnen i artikeln:

GPOSDNAftonbladet

I en artikel i Washington Post kablas OS-journalisternas egna skräckexempel ut.

Smutsigt vatten, ofärdiga rum och bilder på presidenten – detta är något som världens sportjournalister får stå ut med under OS i Sotji.

Dagens Media har pratat med några av de svenska journalisterna på plats, och tagit del av deras egna, stundtals makabra berättelser.

Malin Fransson på Dagens Nyheter fick sin rumsnyckel utdelad till en annan journalist. Tursamt nog var det ingen främling, utan Anja Gatu, sportchef på Sydsvenskan.

– Receptionen lämnade ut nyckeln till mitt rum där alla mina grejer var, säger Malin Fransson till Dagens Media, och fortsätter:

– När jag kom upp på rummet så stod det några väskor där. Jag såg att det stod Arlanda på taggen och förstod sen att det var Anjas bagage. Efter tjugo minuter ringde de från receptionen och var helt hysteriska. De påstod att min arbetsgivare inte betalat rummet och ville få mig att checka ut. När jag förklarade läget så slängde de på luren. Allt löste sig till slut, men nu lämnar jag inga värdesaker på rummet längre.

Enligt Malin Fransson fick sedan Anja Gatu nycklarna till två andra rum, även dessa bebodda av journalister.

– Man kan säga att säkerheten inte är så prioriterad här. Ytterdörren till rummet är väl inte den mest inbrottssäkra så jag har gjort en egen liten anordning med ett rep som jag knyter fast i dörren. På så vis hör jag åtminstone om någon kommer in på natten.

För Johan Rylander på Göteborgs-Posten började problemen från första stund han satte sin fot i Sotji.

Han kunde nämligen inte ens hitta till sitt hotell.

– De har döpt alla hotell till samma namn så därför visste ingen vart just mitt hotell låg, säger han till Dagens Media.

Efter att ha besökt fyra olika hotell lyckades Johan Rylander dock hitta rätt på det femte försöket.

– Efter en 20 timmars resa var man inte direkt sugen på den här behandlingen när man kom fram, säger en skrattande Johan Rylander och fortsätter:

– Men det finns ju grader i helvetet. Jag har ju i alla fall varmt vatten, en säng och en toalett i mitt hotellrum. Däremot var det fullt av byggdamm och det luktade väldigt nykaklat.

Och det var inte direkt ett precisionsarbete som byggarbetarna genomfört.

– Det känns som att de har använt hantverkare som Lennart Ekdal skulle älska att jaga i TV4.

Hur ser det ut?

– Det är lite snett och så har de gjort en del andra lite roliga lösningar. Ryssland försöker vara ett västland men det har kanske gått lite väl fort. Men jag gillar att de försöker.

Johan Rylander berättar också att han efter ett par timmar fick både en tv och telefon.

– Telefonen fungerade visserligen inte men den skulle tydligen vara där för det hade chefen sagt. Den ser ju snygg ut i alla fall.

Hur skulle du beskriva dina första timmar i Sotji?

– Kaos. Men det finns säkert de som haft det mycket värre. Folk är väldigt hjälpsamma och trevliga även om de inte kan ett ord engelska. Vädret är fantastiskt och jag har utsikt mot bergen så jag är nöjd.

Även Josefin Sköld, reporter på Aftonbladet, upplever den kaotiska atmosfären i Ryssland.

– Det märks att det är helt nytt, att det byggts upp snabbt och att personalen inte har koll på läget. Vi har inga glödlampor i själva lamporna och personalen blir förvånade om man vill ha rummet städat eller rena handdukar. De har satt upp en ”service desk” på hotellet som enbart hanterar klagomål, säger hon till Dagens Media.

Samtliga journalister som Dagens Media har kontaktat säger sig trots allt ha det bättre än många andra.

– Ja, efter att ha hört mycket historier om hur andra har det så tycker man nog att man har det bättre. Vi på DN är ändå nöjda, säger Malin Fransson.

Josefin Sköld berättar om en grupp journalister från CNN som efter en lång resa fick invänta sitt bokade rum i sexton timmar.

– Från vad jag har sett och hört från många andra så har jag kommit undan ganska bra ändå. Jag har själv inga direkta skräckexempel, även om man får säga till tjugo gånger innan det händer något, säger hon.

Dante Thomsen

Pär Ullrich

Ämnen i artikeln:

GPOSDNAftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.