Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Svenska journalister dåliga på kritisk granskning"

Publicerad: 17 April 2008, 07:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:51

Journalisten Stefan Wahlberg har skrivit en Timbro-rapport om journalister och mediedrev. Han skräder inte orden i sin kritik.- Svenska journalister är dåliga på att ifrågasätta och kritiskt granska beslut som fattas inom rättsväsendet, skriver han.


Stefan Wahlberg är tv-producent samt kolumnist i Metro och Medievärden. Nu har han för Timbros räkning tagit fram rapporten Ett oavvisligt allmänintresse - om mediedrev och politiska affärer.

Stefan Wahlberg har tittat närmare på två uppmärksammade affärer: Sahlinaffären 1995 och dataintrångsaffären 2006.

Hans granskning visar, enligt honom själv, att journalister ofta stoltserar med att de vill hitta egna vinklingar på politiska frågor. Men när något allvarligt inträffar, som i de två fallen han tar upp i rapporten, skriver och säger alla samma sak.

- Över huvud taget saknar mediedreven "kärringar mot strömmen" under dessa affärer. Det finns en inslagen linje som gäller, och då får frågor som eftertänksamhet och den sedvanliga kritiska hållningen ge vika - till och med den eviga jakten på "egna" nyheter.

I kölvattnet av dessa två politiska skandaler har, till exempel, ingen journalist någonsin ifrågasatt rättsväsendets information och uppgifter, menar Stefan Wahlberg.

- Tvärtom accepterar journalisterna tjänstemännens beslut som om dessa utgjorde det empiriska svaret på en matematisk ekvation, skriver han.

Han fortsätter:

- Faktum är dock att rättsväsendet inte hanterade någon av dessa båda affärer som "vilket annat fall som helst" - inte ens om man tittar på dem strikt formellt och utifrån vad myndigheterna själva påstår. På ett eller annat vis gavs de, helt öppet, en särställning. I Sahlinaffären reste sig självaste riksåklagaren från sin tron och fattade beslut om förundersökning. I dataintrångsaffären beslutade RKPatt ärendet skulle tas med förtur och högsta prioritet.

- Detta behöver inte nödvändigtvis vara någonting negativt i sådana här sammanhang, men det innebär en kraftig avvikelse från vad som är brukligt, i synnerhet när det gäller brott av den här digniteten.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.