Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Svenska företag dåliga på att aktivera sponsring

Publicerad: 4 November 2008, 04:48
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:37

Nästan hälften av svenska sponsorer lägger mindre än 10 procent av sponsringsbudgeten på aktivering av sina sponsringsrättigheter. "Det är slöseri med pengar", säger Niklas Olovzon, kreativ chef på sponsringsbyrån S&B.


Förra året investerade svenska företag 6,4 miljarder kronor på sponsring, enligt IRM. Majoriteten av pengarna läggs på sponsringsrättigheter, medan företagen lägger relativt lite pengar på att utnyttja rättigheterna i sin övriga kommunikation. Det visar en undersökning från Sveriges annonsörers kommitté för sponsring och event och Sponsring- och eventföreningen.

- Svenska företag har mycket att lära av företag i andra länder. I övriga Europa används i genomsnitt hälften av sponsringsbudgeten på aktivering, säger Jan Dahlberg, sponsringschef i If och ordförande i Sveriges annonsörers sponsringskommitté.

18 procent av företagen i undersökningen lägger mindre än 10 procent av sponsringsbudgeten på aktivering. Endast 10 procent av företagen lägger hälften eller mer på aktivering.

- Sponsring är inte en enskild kanal utan ett tema för marknadsföringen i övriga kanaler. En sponsringsrättighet kan ge fantastiska resultat om den aktiveras. Men att köpa en rättighet och inte aktivera den är slöseri med pengar, säger Niklas Olovzon.

Den största fördelen är att man kopplar marknadsföringen till målgruppens egna intressen.

- Vårt synsätt är att man sponsrar målgruppen, inte rättighetsinnehavaren. Du sponsrar inte fotbollförbundet, du sponsrar supportrarna så att de får ut mer av upplevelsen.

En majoritet av företagen i undersökningen, 65 procent, uppger att sponsringsidéerna i de flesta fall kommer från dem själva. I en femtedel av fallen är det den sponsrade parten som står för idén, däremot är det bara 5 procent av de svarande som fått förslag om sponsring från sin reklam- eller mediebyrå. Även det är en stor skillnad jämfört med övriga Europa, där majoriteten av sponsringsidéerna kommer från byråer.

- Det är förbluffande mycket egen verkstad, säger Jan Dahlberg.

- Den snälla tolkningen är att svenska marknadschefer är friare i sin roll medan europeiska marknadschefer är mer specialiserade. Den mindre snälla tolkningen är att svenska byråer inte är med på banan när det gäller sponsring.

Omkring 300 marknadschefer, varumärkeschefer och projektledare deltog i undersökningen som genomfördes i mars i år.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.