Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

"Svenska Dagbladet skriver om ert företag"

Publicerad: 7 Januari 2002, 10:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:18

I ett säljbrev som skickades ut strax före jul, erbjuds företag köpa redaktionella annonser i Svenska Dagbladet. Rubriken på säljbrevet har fått en och annan panna att vecka sig i mediebranschen: "Svenska Dagbladet Näringsliv skriver om ert företag!"


De redaktionella annonserna kostar 79.100 kronor för en helsida i fyrfärg. Då är inte annonsen "annonsmärkt" enligt säljbrevbrevet. Annonsmärkta säljbrev kostar 55.900 kronor, enligt säljbrevet från BOE Media, som tillsammans med Svenska Dagbladet utvecklat annonsformatet. För 10.000 kronor extra läggs annonsen ut på SVD.se.

Företag som provat annonsformatet har fått "nya kontakter nya medarbetare och framförallt mer affärer" enligt säljbrevet. Företag som vill prova annonsformatet kontaktas av "en av våra duktiga journalister". Bland företagen som nappat på erbjudandet finns Bofors Defence och Strängbetong.

Barbro Ehn, chef BOE Media, tycker att säljbrevet har fått en vilseledande rubrik.

- Vi håller med på om att rubriken kan missuppfattas och ska ändra den.

Varför satte ni rubriken?

- Vi kontrollerade inte rubriken innan säljbrevet skrevs.

I övrigt tycker Barbro Ehn att säljbrevet ger korrekt information.

- Det framkommer klart och tydligt att det handlar om en annons.

Hon påpekar att själva annonserna publiceras under rubriken "Nytt från näringslivet" i Svenska Dagbladet Näringsliv och att det klart framgår att det handlar om annonser.

- Annonserna har en annan spaltbredd och ett annat typsnitt än tidningsartiklarna. Annonserna har en ram kring sig och det finns en tydlig avsändare.

Det är heller inte Svenska Dagbladets journalister som skriver annonserna.

- Vi har en egen journalist, Klas Lewerentz, som kommer och skriver.

Vad innebär "annonsmärkt" annonsering, som är billigare än icke annonsmärkt i er prislista?

- Annonsmärkt är om det uttryckligen står att det är en annons överst på sidan. Annonser utan annonsmärkning publiceras under "Nytt från näringslivet", som i sig är en annonsmärkning.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.